Genelkurmay Başkanı neden üniformasız?

MERAK ETTİĞİM ŞEYLERBunca yıllık gazeteciyim. Gazetecilik yaşamım boyunca Fahri Korutürk, Kenan Evren, Turgut Özal, Süleyman Demirel, Ahmet Necdet Sezer, Abdullah Gül ve Recep Tayyip Erdoğan’ın...

MERAK ETTİĞİM ŞEYLER

Bunca yıllık gazeteciyim. Gazetecilik yaşamım boyunca Fahri Korutürk, Kenan Evren, Turgut Özal, Süleyman Demirel, Ahmet Necdet Sezer, Abdullah Gül ve Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlıklarına tanık oldum. Onlarca başbakanla aynı dönemde gazetecilik yaptım. Doğal olarak bir o kadar da Genelkurmay Başkanı gördüm. Devlet görevi ve gelenekleri nedeniyle Genelkurmay Başkanlarının Başbakan ve Cumhurbaşkanları ile birlikte çalıştıklarını bazı iç ve dış gezilere birlikte katıldıklarına da tanık oldum. Ama şimdi Genelkurmay Başkanı olan Hulusi Akar gibi bir Genelkurmay Başkanı’na hiç rastlamadım.
Hulusi Akar göreve geldiğinden beri Cumhurbaşkanı’nın yanında. Neredeyse emir subayından bile daha fazla duruyor yanında Erdoğan’ın. Ama bence daha önemlisi Akar, Erdoğan’ın hemen tüm yurtdışı gezilerine de katılıyor. Daha önceki Genelkurmay Başkanları böyle her geziye katılmazlardı. Üstelik Akar bu gezilere genellikle sivil giysileriyle katılıyor. Özellikle Amerika’da hiç üniforma giymiyor. Beyaz Saray toplantısına bile sivil kıyafetiyle katıldı. Neden acaba?
Üniforma bir semboldür. Herkes üniforma giymez. Bazı meslekler ve görevler “belli olsun” diye üniforma giyilir. Eğer Cumhurbaşkanı her dış gezisine Genelkurmay Başkanı’nı da götürüyorsa bunun bir amacı vardır. Karşı tarafa bir şey söyleniyordur. Erdoğan Beyaz Saray’a girerken Genelkurmay Başkanı’nın üniformasını çıkarttırıyorsa bunun da bir anlamı vardır. Demek ki Türkiye Cumhurbaşkanı Amerika ile resmi görüşmelerinde Genelkurmay Başkanı’nın da olmasını istemekte ancak onun açıkça görülmesinden de kaçınmaktadır. Bunun herhalde mantıklı bir açıklaması vardır. Genelkurmay Başkanının teamüllere aykırı olarak üniformasını çok az giymesi, Cumhurbaşkanı’nın uçağına sivilleri ile binmesi muhtemelen diğer ülkelere bizim anlamadığımız bir mesaj içermektedir. Bu mesaj acaba nedir?
Bu iktidarla birlikte Türkiye’nin pek çok bilinen bilinmeyen kuralı da sarsıldı. Kimileri “tabularla yönetilmeyeceğiz herhalde. Alışın bunlara” falan diyebilirler. Bazı durumlarda bu söylem geçerli olabilir. Ancak Genelkurmay Başkanlığı çok önemli bir makamdır. Bu makamın yıpratılması, amacını ve hedefini bilmediğimiz biçimde kullanılması kabul edilemez. Genelkurmay Başkanı Cumhurbaşkanı ile yurtdışına giderken üniformasını giymekten kaçınmasının nedenini mutlaka kamuoyuna açıklamak zorundadır.

DİKKATİMİ ÇEKEN ŞEYLER

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yunan Cumhurbaşkanı’nın Eşek Adası’na gitmesi, kimi tahrik ediyor? 01 Temmuz 2020 | 3.187 Okunma Toplumsal tepki balonu patladı 30 Haziran 2020 | 3.008 Okunma Şimdi AKP de mi “terör örgütü yandaşı” oldu? 29 Haziran 2020 | 6.208 Okunma Yeni bir kumpas ifşaatı 26 Haziran 2020 | 4.156 Okunma Bu nasıl bir oyundur? 25 Haziran 2020 | 3.696 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar