Et olayı çok karmaşıkmış meğer

YENİ ÖĞRENDİMGazeteci de olsak bazı şeyleri bilmiyoruz ya da geç öğreniyoruz. Et konusunda da bunu yaşadık sanıyorum. En azından ben yaşadım. Neden mi hemen anlatayım. Et konusunu dün de yazdım. Ama...

YENİ ÖĞRENDİM

Gazeteci de olsak bazı şeyleri bilmiyoruz ya da geç öğreniyoruz. Et konusunda da bunu yaşadık sanıyorum. En azından ben yaşadım. Neden mi hemen anlatayım. Et konusunu dün de yazdım. Ama yazarken şunu bilmiyordum; ben sanıyordum ki BİM ve A 101’in ucuza satacağı etler Sırbistan’dan gelen etler olacak. Ve ben yine sanıyordum ki sadece Sırbistan’dan et ithal edeceğiz.
İkisi de yanlışmış. Öncelikle Türkiye birçok ülkeden et ithal ediyor. Erdoğan’ın son ziyaretinde dostum diye bağrına bastığı Sırplardan sadece 6 bin ton “lop” et alacağız. Sırbistan dışındaki ülkelerden kemikli, kemiksiz ya da canlı hayvan olarak ithal ettiğimiz etin miktarı 100 bin tonmuş.
Bu 100 bin ton et bugüne kadar çeşitli özel firmalar tarafından getirilip piyasaya sürülüyormuş. Yeni uygulama ile özel firmaların getirdiği bu etler Süt Kurumu tarafından getirilecek ve iki market zincirine verilecek. Onlar da bu eti en fazla 31 liradan satacaklar.
Diğer gazeteciler bunu biliyorlar mıydı? Fikrim yok. Çünkü medyamız Sırbistan’dan yapılacak ithalatla ilgili haberleri yaparken Türkiye’nin diğer ithalatından hiç söz etmedi. Ayrıca medyada çıkan haberlere sanki iki market zincirinin sadece Sırbistan eti satacağı gibi bir ifade hakimdi.
Özellikle yandaş medya Sırbistan eti haberlerini yaparken uygulamanın kasapların da fiyat kırmasına neden olacağını ileri sürüyordu hep. AKP iktidarı halk ucuz et yesin diye Sırbistan’dan et ithal ediyor ve bunu 81 ilde de şubeleri olan market zincirleri aracılığı ile halka sunuyordu. Böylelikle hem halk ucuz et alabilecek hem de fiyat dengesi sağlanacaktı.
Türkiye’nin sadece Sırbistan’dan et ithal etmediğini işte bu uygulamanın fiyatları indirip indirmeyeceğini araştırırken öğrendim. Türkiye’nin yıllık yerli et üretimi bir milyon ton. İthalat ise 100 bin ton. Bu 100 bin tonun tamamını halka ucuza satsanız bile yerli et fiyatını düşürmeniz mümkün olmayacaktır aslında. Çünkü sorunun temelinde yerli üreticinin eti çok pahalıya mal edebilmesi yatıyor. İktidarın asıl bu soruna çare bulması gerekir ama onlar her zaman yaptıkları gibi popülizme saparak sanki halkın ucuz et yemesini sadece kendileri istiyormuş gibi davranıyorlar. Üstelik bunu yaparken tüm et ithalatını tekellerine alıp satışı da AKP’li iki firmaya veriyorlar. O şirketler “bundan bir kuruş bile kazanmayacaklarını” iddia ediyorlar. Yüz bin ton et satılacak ve bundan bir kuruş kâr etmeyeceksiniz öyle mi? Dün de söylediğim gibi duy da inanma.

SORDUM ÖĞRENDİM

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yunan Cumhurbaşkanı’nın Eşek Adası’na gitmesi, kimi tahrik ediyor? 01 Temmuz 2020 | 3.190 Okunma Toplumsal tepki balonu patladı 30 Haziran 2020 | 3.008 Okunma Şimdi AKP de mi “terör örgütü yandaşı” oldu? 29 Haziran 2020 | 6.208 Okunma Yeni bir kumpas ifşaatı 26 Haziran 2020 | 4.156 Okunma Bu nasıl bir oyundur? 25 Haziran 2020 | 3.696 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar