Erdoğan’ın da istifası gerekir

ANALİZArtık seçim takvimi resmen işliyor. Yüksek Seçim Kurulu seçim takvimini açıklarken seçim yasaklarını da bildirdi. Propaganda nasıl yapılacak, nerelerde yapılamayacak, devlet olanakları nasıl...

ANALİZ

Artık seçim takvimi resmen işliyor. Yüksek Seçim Kurulu seçim takvimini açıklarken seçim yasaklarını da bildirdi.
Propaganda nasıl yapılacak, nerelerde yapılamayacak, devlet olanakları nasıl kullanılacak veya kullanılamayacak, bunların hepsi kanunlar çerçevesinde yürürlüğe girdi artık.
Yasakları tek tek saymak istemiyorum. YSK’nın açıklaması bütün haber sitelerinde var.
Seçimlerle ilgili en önemli kurallardan biri “kamu görevinde olanların aday olmak istemeleri halinde istifa etmeleri” gerektiğini belirten maddedir.
Bu nedenle her seçimden önce belirlenen gün ve saate karşı kamu görevi yapan herkes istifa etmek zorundadır.
Ancak Yüksek Seçim Kurulu sadece Erdoğan için bu kuralı uygulamıyor.
Kendini anayasanın da üzerinde gören YSK 2014’teki Cumhurbaşkanlığı seçiminde de Erdoğan’ın bir kamu görevi olan başbakanlıktan istifa etmesine gerek olmadığını açıklamıştı.
Şimdi de Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığından istifa etmesine gerek olmadığını bildirdi YSK.
Bu demokratik bir ülkede asla olamaz.
Eğer anayasa ve yasalarınızda seçimle ilgili yasaklar varsa bu herkes için geçerlidir.
Erdoğan Türkiye’deki “seçilmiş de olsa” en büyük kamu görevlisidir. Üstelik bu makamın kendisine sağladığı sayısız avantaj vardır.
YSK seçim yasaklarını açıklarken hükümet üyelerinin propaganda dönemi boyunca kamu araçlarından ve olanaklarından asla yararlanamayacağını belirtiyor.
Cumhurbaşkanını kapsam dışında bırakarak aslında konulan bu yasakların tümümün hükümet tarafından çiğnenmesine olarak sağlanıyor.
Çünkü Cumhurbaşkanı için hiçbir yasak konmadığı için Erdoğan propaganda amacıyla ve hatta AKP genel başkanı sıfatıyla gittiği yerlerde bile “özel protokolle” karşılanıyor. Bu durumda hükümetin üyeleri de cumhurbaşkanı protokolüne uyacakları için hiçbir yasak kuralını yerine getirmeyecektir.
Diğer adaylar bin bir zahmetle ülkeyi dolaşmaya çalışırken Erdoğan Cumhurbaşkanı sıfatıyla ve ayrıcalıklarıyla sayısız özel uçak, helikopter ve binlerce koruma ile yurdun her noktasında gövde gösterisi yapabilecektir.
Bunun hakkaniyetle, adil bir seçimle uzaktan yakından ilgisi yoktur.
Bu nedenle doğru olan Erdoğan’ın da tıpkı diğer kamu görevlileri gibi istifa etmesi ve yerine vekilini bırakması gerekirdi.
Cumhurbaşkanlığı danışmanları bile milletvekili adayı olabilmek için istifa etmek zorunda. Ama cumhurbaşkanı istifa etmiyor.
Daha doğrusu referandum günü kendi başına yasa çıkaran ve kimseyi dinlemeden uygulayan YSK buna gerek olmadığını ilan ediyor.
Hiç olmazsa propaganda süresince Cumhurbaşkanlığı protokollerinin uygulanmaması gerekir.

KAFAMI BOZAN ŞEYLER

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yunan Cumhurbaşkanı’nın Eşek Adası’na gitmesi, kimi tahrik ediyor? 01 Temmuz 2020 | 3.187 Okunma Toplumsal tepki balonu patladı 30 Haziran 2020 | 3.008 Okunma Şimdi AKP de mi “terör örgütü yandaşı” oldu? 29 Haziran 2020 | 6.208 Okunma Yeni bir kumpas ifşaatı 26 Haziran 2020 | 4.156 Okunma Bu nasıl bir oyundur? 25 Haziran 2020 | 3.696 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar