Erdoğan’a ömür boyu başkanlık yolu

ŞAŞIRDIM Sonunda AKP'nin “nasıl bir başkanlık istediğini” anladık.Talepler ortadaydı, pek çok ayrıntıyı da öğrenmiştik aslında ama nihayet önümüze derli toplu bir metin...

ŞAŞIRDIM

Sonunda AKP'nin “nasıl bir başkanlık istediğini” anladık.
Talepler ortadaydı, pek çok ayrıntıyı da öğrenmiştik aslında ama nihayet önümüze derli toplu bir metin çıktı.
MHP'nin desteklediği bu yeni sistem Cumhurbaşkanı seçilecek kişiye “olağanüstü” yetkiler verdiği gibi yine “olağanüstü” bir koruma sağlıyor.
Bu koruma sadece cumhurbaşkanı için değil Cumhurbaşkanı yardımcıları ve tüm bakanları da kapsıyor.
Teklif Meclis Genel Kurulu'na geldiğinde tartışmaları izleyeceğiz. CHP'nin tavrı ortada, esas olarak “Başkanlık sistemine” karşılar, güçlendirilmiş parlamenter sistemi savunuyorlar. HDP'nin tavrı belirsiz. İktidarla bir tür pazarlık yapıp yapmadıkları henüz bilinmiyor. HDP de esas itibarıyla Erdoğan'ın “tek adam” olacağı böyle bir sisteme karşı, sonucu tartışmalarda ve oylamada göreceğiz.
MHP'yi ise gerçekten çok merak ediyorum. Erdoğan'ı “tek adam” yapmak için bunca çırpındıktan sonra kendi partileri için nasıl oy isteyecekler, çok ciddi bir merak konusu.
Hepsi çok uzun olan 20 maddelik anayasa değişikliği paketinde en ilgimi çeken cümle 12'nci maddede geçiyor.
Defalarca okudum, açık söyleyeyim anlamakta çok zorlandım. “Doğru mu okuyorum?” diye tekrar tekrar baktım. Sona da yorumlamaya çalıştım ama bu yorumun doğru olup olmadığı konusunda hala netleşmiş bir fikrim yok.
12'nci maddedeki bir cümle aynen şöyle; “Cumhurbaşkanı ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde Cumhurbaşkanı bir daha aday olur.”
Sonra da şu cümle geliyor; “Bu şekilde seçilen Meclis ve Cumhurbaşkanının da görev süreleri beş yıldır.”
Ne demek bu?
Diyelim ki seçimlere bir yıl var. Meclis erken seçim kararı alıyor. Demek ki o sırada Cumhurbaşkanı olan kişi ikinci dönemindeyse yeniden aday olabiliyor ve yapılacak erken seçimi kazanması halinde 5 yıllık bir süre daha kazanıyor.
Maddede aynı durumun tekrarlanması halinde ne yapılacağı konusunda bir bilgi yok. Yani aynı şey 4 yıl sonra tekrarlanırsa aynı cumhurbaşkanı yeniden aday olabilecek.
“Böyle bir şey olmaz, aynı adam hep mi seçilecek?” diyebilirsiniz ama bu maddeye göre teknik olarak bu mümkün.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yunan Cumhurbaşkanı’nın Eşek Adası’na gitmesi, kimi tahrik ediyor? 01 Temmuz 2020 | 3.187 Okunma Toplumsal tepki balonu patladı 30 Haziran 2020 | 3.008 Okunma Şimdi AKP de mi “terör örgütü yandaşı” oldu? 29 Haziran 2020 | 6.208 Okunma Yeni bir kumpas ifşaatı 26 Haziran 2020 | 4.156 Okunma Bu nasıl bir oyundur? 25 Haziran 2020 | 3.696 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar