En tehlikeli 15 gün

ANALİZTürkiye’nin en önemli seçimi yarın yapılıyor. Hepimiz merakla nasıl sonuçlanacağını merak ediyoruz doğal olarak ama şu ana kadar pek konuşulmayan bir konuyu dile getirmek istiyorum. Yarınki...

ANALİZ

Türkiye’nin en önemli seçimi yarın yapılıyor.
Hepimiz merakla nasıl sonuçlanacağını merak ediyoruz doğal olarak ama şu ana kadar pek konuşulmayan bir konuyu dile getirmek istiyorum.
Yarınki seçimin sonuçları nasıl olabilir, hangi olasılıklar var, bunlara bir bakalım.
BİRİNCİSİ; Erdoğan ilk turda yüzde 50 artı biri geçer ve cumhurbaşkanı seçilir. Bu durumda büyük olasılıkla AKP-MHP ittifakı da Meclis’te salt çoğunluğu yakalamış olur.
İKİNCİSİ; Muhalefetin adaylarından biri ilk turda yüzde 50 artı biri geçer ve cumhurbaşkanı olur. Böyle bir durumda muhalefetin Meclis’te çoğunluğu almış olması kaçınılmazdır.
ÜÇÜNCÜSÜ; Hiçbir adayın yüzde 50’yi geçememesi ve en çok oy alan iki adayın ikinci tura kalması. Burada da iç içe geçmiş birkaç olasılık var. BİR; AKP’nin Meclis’te çoğunluğu alması İKİ; Muhalefetin çoğunluğu yakalaması.
Buna çok farklı bir başka olasılık daha eklemek istiyorum.
Herkes ikinci tur olursa adaylardan birinin Erdoğan olacağına kesin gözüyle bakıyor, hatta beklenti Erdoğan’ın birinci çıkacağı yönünde, ikinci adayın kim olacağı merak edilmekle beraber onun da İnce olacağı tahmin ediliyor.
Oysa ikinci tura Akşener ve İnce de kalabilir. Ya da ilk turda birinci olsa bile beklediğinin çok altında bir oran tutturan Erdoğan yarıştan çekilebilir.
Şimdi olasılıklar ne olursa olsun ikinci tura kalınması halinde yaşayacağımız soruna ve tehlikelerine gelmek istiyorum.
Pazartesi gününden itibaren yeni Meclis”in nasıl şekillendiği ortaya çıkmış olacak. Ancak cumhurbaşkanı seçilen kişi henüz bilinmeyecek.
Cumhurbaşkanı henüz olmadığı için hükümet kurulamayacak, mevcut hükümet yenisi kuruluncaya kadar göreve devam edecek.
Bu her zaman böyle, ama bu kez farklı.
Çünkü Meclis’te azınlığa düşmüş bir AKP olacak, bunun yaralı başkanı ikinci turu kazanıp kazanamayacağını bilemeyecek ama 15 gün boyunca tüm yetki elinde olacak.
“Canım olur mu öyle şey, teamüller var ne yapabilir ki?” diye düşünen olabilir.
Ancak söz konusu olan AKP adayı ve AKP ise her şey olabilir.
Mevcut anayasaya göre yetkisi olmadığı halde hükümeti tek başına yöneten, her şeye karar veren Erdoğan’ın bıçak sırtı haline gelmiş bir seçim öncesi teamüllere uyması, ahlaklı davranması, hukuk ve demokrasi kurallarını tanıması uyması mümkün mü?
Seçimleri iptal eden; erteleyen, sandık kurallarını değiştiren KHK çıkarmasını engelleyen bir hüküm var mı?
Yok.
Böyle bir şey yaparsa kim engel olabilecek?
Kimse.
Seçim akşamı durumun aleyhine gitmesi halinde pek çok şey yapabileceğine inandığımız iktidar partisi ve bu partinin başkanı zaten iktidarı bırakmamak için her türlü oyunu oynayacaktır.
Bunları moral bozmak, tedirginlik yaratmak için yazmıyorum.
Tam tersine bunun böyle olacağını herkes bilmeli ve buna göre hem uyanık olmalı hem de her an harekete geçmeye hazır olmalı.
Bu kez kimse kurbanlık koyun gibi sessiz kalmayacak, boynunu kasabın bıçağına uzatmayacaktır.

ŞAŞIRDIM

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yunan Cumhurbaşkanı’nın Eşek Adası’na gitmesi, kimi tahrik ediyor? 01 Temmuz 2020 | 3.186 Okunma Toplumsal tepki balonu patladı 30 Haziran 2020 | 3.007 Okunma Şimdi AKP de mi “terör örgütü yandaşı” oldu? 29 Haziran 2020 | 6.207 Okunma Yeni bir kumpas ifşaatı 26 Haziran 2020 | 4.156 Okunma Bu nasıl bir oyundur? 25 Haziran 2020 | 3.695 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar