Darbecilere müdahaleyi neden ordu değil de polis yaptı?

MERAK ETTİĞİM ŞEYLER DARBECİLERE MÜDAHALEYİ NEDEN ORDU DEĞİL DE POLİS YAPTI? Türkiye cumhuriyet tarihinin en önemli gecelerinden birini yaşadı.Ordu içindeki küçük bir grup dünyanın en komik...

MERAK ETTİĞİM ŞEYLER

DARBECİLERE MÜDAHALEYİ NEDEN ORDU DEĞİL DE POLİS YAPTI?

Türkiye cumhuriyet tarihinin en önemli gecelerinden birini yaşadı.
Ordu içindeki küçük bir grup dünyanın en komik darbe girişimlerinden birine yeltendi, başarılı olamadı.
Fethullahçı olduklarından artık kuşku kalmayan darbeciler önce ordu kademelerinden gelen “biz katılmıyoruz” açıklamaları ve sonra da halkın sokaklara dökülmesinden sonra şaşkına döndüler.
Çok kısa sürede bu şaşkınlık bozguna dönüştü, darbeye kalkışan subaylarla nereye ve ne için gittiklerini doğal olarak bilmeyen askerlerin tamamı tutuklandı.
Önce şunu sormak istiyorum; Cumhurbaşkanı darbe girişiminden kısa bir süre sonra Marmaris'te ortaya çıktı ve halkı sokağa çıkmaya çağırdı.
Bu çok riskli çağrıyı acaba Erdoğan neye güvenerek yaptı?
Askerin sivil halka ateş açamayacağına mı yoksa zaten bu darbenin bir senaryo olduğunu bildiği için mi?
Bu konu darbe gecesi sosyal medyada yoğun biçimde tartışıldı.
Elbette olayın sıcaklığı geçtikten ve bazı detaylara ulaşıldıktan sonra bu konu daha da tartışılacaktır.
Asıl sormak istediğim konu bana göre darbe gecesinin en vahim durumudur.
Küçük bir Fethullahçı grubun darbe girişimini başlatmalarından sonra önce 1. Ordu Komutanı “Darbe içinde yer almadıklarını” açıkladı.
Daha sonra benzer açıklama 3. Ordu'dan da geldi. Ardından pek çok kolordu komutanlığı da darbeye asla katılmayacaklarını ilan ettiler.
Bu durumda belki de ordunun 20'de biriyle kalkışılan darbe girişimine neden bizzat ordu güçleri değil de polis müdahale etti.
Polisin müdahalesi üzerine, darbenin başarısız olduğunu o sırada bilmeyen ya da bağlantı koptuğu için öğrenemeyen askerler çatışmaya girdiler.
Bu çatışmalarda pek çok vatan evladı can verdi, birçoğu yaralandı.
Bulunduğu yere neden geldiğini bile bilmeyen 20 yaşındaki askerler gözü dönmüş kitlelerin önüne atıldı, iki asker kafaları kesilerek şehit edilirken askerlerin tamamına yakını linçten zor kurtuldu, ağır hasarlar gördü.
Oysa madem ordunun tamamına yakını darbeye karşıydı, darbecilere karşı polis yerine asker kullanılmalıydı.
Örneğin İstanbul'da 1. Ordu birlikleri darbeci bütün askerlere ulaşabileceği gibi karşısına da çıkabilirdi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yunan Cumhurbaşkanı’nın Eşek Adası’na gitmesi, kimi tahrik ediyor? 01 Temmuz 2020 | 3.187 Okunma Toplumsal tepki balonu patladı 30 Haziran 2020 | 3.008 Okunma Şimdi AKP de mi “terör örgütü yandaşı” oldu? 29 Haziran 2020 | 6.208 Okunma Yeni bir kumpas ifşaatı 26 Haziran 2020 | 4.156 Okunma Bu nasıl bir oyundur? 25 Haziran 2020 | 3.696 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar