Cumhurbaşkanlığı sistemi milletvekili olmanın önemini tamamen sıfırlıyor

SORDUM ÖĞRENDİM Bir anda “başkanlık” sisteminden “cumhurbaşkanlığı” sistemine geçtik.“Nedir bu, niye kimse sorgulamadan kabullendi bir anda?” diye sorduğumuzda “canım arasında bir fark yok...

SORDUM ÖĞRENDİM

Bir anda “başkanlık” sisteminden “cumhurbaşkanlığı” sistemine geçtik.
“Nedir bu, niye kimse sorgulamadan kabullendi bir anda?” diye sorduğumuzda “canım arasında bir fark yok ki” diye cevap veriyorlar.
İyi de “madem bir fark yok bugüne kadar neden aklınıza hiç cumhurbaşkanlığı sistemi demek gelmiyordu?” diye sorduğunuzda ise “tıs” sesi geliyor.
Bugün yeni sisteme “milletvekilleri” açısından bakmak istiyorum.
Eski ve döneminde çok faal olan bir milletvekili ile konuştum.
“Ben anlamıyorum” diye söze başladı; “Bu milletvekilleri aklını mı yitirdi?”
Ben de merakla “Neden?” diye sordum tabii.
“Neden olacak” diye konuştu eski milletvekili “Eğer bu sistem gelirse milletvekili olmanın hiçbir önemi kalmayacak ki.”
Ardından sıralamaya başladı; “Bir kere milletvekillerinin en önemli işi seçildiği bölgeden gelen seçmenlerin sorunlarını çözmektir. Usulsüz olanları kastetmiyorum, her milletvekili seçmenlerinin sorunlarını dinler, devletle ilgili sorunlar varsa bunları ilgili bakanlıklardan çözmeye çalışır.”
Araya girip “İktidarda olanları kastediyorsun herhalde” dedim.
“Tabii” dedi, “ağırlıklı olarak iktidar milletvekilleri, ama bazı sıradan sorunlar için muhalefet milletvekilleri de bakanlıklarda sorun çözer, bu siyasetin doğasında var. Bakanlar ve devlet bürokrasisi de milletvekillerinden gelen bu talepleri daha sonraki seçimleri hesaplayarak çözerler, ama şimdi durum farklı hale gelecek” diye devam etti.
Farklı durumun ne olduğunu sordum.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yunan Cumhurbaşkanı’nın Eşek Adası’na gitmesi, kimi tahrik ediyor? 01 Temmuz 2020 | 3.186 Okunma Toplumsal tepki balonu patladı 30 Haziran 2020 | 3.007 Okunma Şimdi AKP de mi “terör örgütü yandaşı” oldu? 29 Haziran 2020 | 6.207 Okunma Yeni bir kumpas ifşaatı 26 Haziran 2020 | 4.156 Okunma Bu nasıl bir oyundur? 25 Haziran 2020 | 3.695 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar