CHP’de yerel seçim savaşı erken başladı

ANALİZSon zamanlarda medyada CHP’nin yerel seçimlerde öne süreceği adaylar konusunda pek çok haber yayınlanıyor. AKP ile ilgili bu tür haberler pek yok. Çünkü orada kimse kendi inisiyatifi ile ortaya...

ANALİZ

Son zamanlarda medyada CHP’nin yerel seçimlerde öne süreceği adaylar konusunda pek çok haber yayınlanıyor. AKP ile ilgili bu tür haberler pek yok. Çünkü orada kimse kendi inisiyatifi ile ortaya çıkamıyor. Sonuçta kimin aday olacağına AKP Genel Başkanı karar verecek. Şu anda belediye başkanı olan AKP’lilerin bile hiçbiri 2019’daki seçimlerde aday gösterilip gösterilmeyeceğini bilmiyor.
Medyanın CHP haberleri ise elbette uydurma değil ama CHP’nin içini karıştırmaya yönelik spekülasyonların olduğunu da görmemek mümkün değil.
Sonuçta doğrusuyla yanlışıyla yerel seçim yarışının CHP’de diğer partilerden önce başladığını söylemek yanlış olmaz. Bunda ilk seçimlerde bazı büyük kentlerde “hayır oyu verenlerin” eğer makul isimler bulunursa CHP’li adayları tercih edeceği yönündeki inanış etkili oluyor bence.
CHP’liler özellikle İstanbul ve Ankara’da bu kez başkanlığı alacaklarına çok inanıyorlar.
Bana göre de iyi ve makul adaylar bulunması halinde sadece İstanbul ve Ankara’da değil Türkiye’nin bazı önemli kentlerinde yerel iktidarların değişmesi şaşırtıcı olmaz.
İsmi duyulmaya başlanan adaylar konusunda ilgimi çeken bir noktayı paylaşmak istiyorum. Bazı ismi çok bilinen milletvekillerinin belediye başkanlıklarına hazırlandıkları söyleniyor. Bunun başlıca nedeni sanıyorum artık milletvekili olmanın hiçbir anlamı kalmaması. Tek kişilik yeni rejimde artık parlamentonun hiçbir hükmü yok biliyorsunuz. Bu durumda “daha iyi hizmet vereceğini” düşünen isimler belediyelere yönelmiş olabilir. Umarım bu düşüncem sadece bir iyi niyet değildir. Bu nedenle “bana kalırsa” diyorum “halen milletvekili olanlar belediye başkanlıkları için aday olmasınlar.” Bu önerim ne kadar destek bulur bilemem tabii, ama bütün iyi niyetime rağmen çok sayıda milletvekilinin bir anda belediye başkanlıkları için adaylıklarının gündeme gelmesi yine de içimde bir şüphe yaratıyor.
Bu arada İstanbul için CHP’nin bazı ünlü işadamlarına da teklif götürebileceği dedikoduları dolaşıyor, hatta dünkü bazı gazetelerde Ali Koç, Ümit Boyner gibi isimler de yazılmıştı. Bana göre “seçilirler mi?” sorusundan önce “aday olmayı kabul ederler mi?” sorusu daha önemli.
Aslına bakarsanız AKP’nin Türkiye’yi getirdiği nokta göz önüne alındığında büyük kentlerin belediye başkanlarının partili olmak yerine iş yapma kapasitesi yüksek, kendini kanıtlamış kişilerden seçilmesi bana daha mantıklı geliyor. En azından AKP’ye karşı olduğunu referandumda gösteren kitlelerin bu tür adaylar üzerinde ittifak kurmaları daha kolay olacaktır. Sonuçta asgari müştereklerde birleşilen bir adayın şansı da yüksek olacaktır. Bu nedenle ilk yerel seçimlerde ille de partili olması yönünde ısrarcı olunmaması daha iyidir.
Benim de İstanbul için bir adayım var kafamda. Dünya çapında bir işadamı, namusu ile tanınıyor, laik demokratik sosyal hukuk devleti ilkelerine ve Atatürk’e bağlılığını, bunun yanı sıra inançlara ve yaşam biçimlerine de saygısını çok iyi bildiğim bir isim bu. Biraz zaman geçsin, kendi gönlümdeki adayı da yazarım herhalde.

FIKRA GİBİ

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yunan Cumhurbaşkanı’nın Eşek Adası’na gitmesi, kimi tahrik ediyor? 01 Temmuz 2020 | 3.187 Okunma Toplumsal tepki balonu patladı 30 Haziran 2020 | 3.008 Okunma Şimdi AKP de mi “terör örgütü yandaşı” oldu? 29 Haziran 2020 | 6.208 Okunma Yeni bir kumpas ifşaatı 26 Haziran 2020 | 4.156 Okunma Bu nasıl bir oyundur? 25 Haziran 2020 | 3.696 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar