CHP'de "10 günlük kurultay" talebi

ANALİZÖnce Haluk Pekşen’le konuştum. Seçim gecesi için ilginç bir mesaj göndermişti. Özel mesaj olduğu için içeriğini şu anda paylaşmak istemiyorum. Ancak artık herkes biliyor ki “o...

ANALİZ

Önce Haluk Pekşen’le konuştum.
Seçim gecesi için ilginç bir mesaj göndermişti.
Özel mesaj olduğu için içeriğini şu anda paylaşmak istemiyorum.
Ancak artık herkes biliyor ki “o gece” bir şeyler döndü.
Ne olduğu konusunda aşa­ğı yukarı görüşler ve bilgi­ler var elimizde.
Ama belli ki bütün bunla­rın net içimde açığa çıkma­sı için biraz daha zaman gerekecek.
CHP yönetimi ve adayı “o gece” çok çekingen davra­nınca aslında tren kaçtı.
Erdoğan bugün “tek adamlığı­nı” dünyanın çeşitli ülkelerinden ge­len devlet bakanı, cumhurbaşkanı ve diğer önemli devlet adamları­nın katılımıyla ve görkemli bir törenle başlatıyor.
Böyle bir ortamda zaten kimse­nin bazı gerçekleri öğrenmeyi bıra­kın dinlemeyi bile istemeyeceği kesin.
Ama ne olursa gerçekler günün birinde mutlaka açıklığa çıkacak. İşte o zaman kopacak asıl fırtına.
Muharrem İnce “o gece” çekip gittiğini unutarak hâlâ arkasında çok büyük bir toplumsal destek olduğu­nu düşünerek “kurultayın toplan­masını” istiyor.
İstediği bir hesaplaşma yapmak değil.
“Ben” diyor “hepinizin üzerine çıktım, tek başıma 15 milyon oy aldım, halk beni istiyor” diye devam ediyor ve sonunda da şunu söylüyor; “Çekilin kenara, ben başkan olacağım, o kadar.”
Elbette CHP’de bir hesaplaş­ma gerekiyor, bu yönetimin de çok yıprandığı, beceriksiz ve yeter­siz olduğu da görülüyor, ama bir ge­nel başkan değişimi de bu kadar kaba biçimde olmaz.
Nitekim bu nedenle CHP’nin aklı başında bütün üyeleri “Durun baka­lım” dediler.
Muhtemelen İnce’nin bek­lediği kurultay toplanmaya­cak ve genel başkan olamayacak ama CHP’de çok uzun olmayan bir süre sonunda mutlaka büyük bir değişim yaşanacak.
Geleyim Haluk Pekşen’le ko­nuşmamıza. İnce ortalığı “başkan olacağım” diye karıştırınca CHP için­de “başka alternatiflerin de oldu­ğu” ortaya çıkmaya başladı.
Örneğin Haluk Pekşen’in de aday olacağı söylendi.
Konuşmamız bunun üzere oldu. Sordum “Doğru mu?” diye.
Haluk Pekşen “Ben her şeyden anlayan, her şeyi bilen, partiyi tek başına kurtaracağını söy­leyen, bir tür HeMan değilim, olmam da” dedikten sonra şunu söyledi;
“CHP’de bir kurultay toplan­malı. Ama bu sırf genel başkan seçimi için olmaz. 10 günlük bir Kurultay toplanmalı. Partinin geleceği, vizyonu, iktidara gelme­si halinde neler yapacağı ortaya konmalı, bunun için ekipler oluş­turulmalı ondan sonra bu ekipler seçime girmeli, sonra da genel başkan seçilmeli.”
Bana göre doğru bir yaklaşım.
Bugün için Pekşen’le konuşmamı­zı yazmaya karar vermişken cumar­tesi günü Umut Oran’dan bir mesaj aldım.
Kamuoyuna açıklama ya­pan Oran da “aklın yolu bir” pren­sibine uygun olarak “10 günlük kurultay” önerisi getiriyor.
Umut Oran’ın açıklamasındaki önemli başlıklar şunlar;
Genel başkan arayışından önce ortak aklı bulalım
Acilen kurultay kararı alalım ama genel başkan seçiminden önce CHP’yi baştan aşağıya çağa uygun hale getirelim!
En az 10 gün sürecek kurul­tayda CHP’yi 21. yüzyıla uyumlu kılacak reformları yapalım.
Siyaset sistemi baştan aşağıya değiştirildikten, parti içi demok­rasi egemen kılındıktan ve ortak akıl kullanılmaya başlandıktan sonra partimize değer katacak pek çok yeni yüz siyaset saflarına katılacaktır.
Elbette zamanın gerçeklerine uygun olarak kurumsal anlamda yenilenen CHP’ye genel başkan olarak hizmet etmek isteyen adaylar da olacaktır. Bu ihtiyaç ortaya çıktığında ben de üzerime düşen ve partililerimin uygun gördüğü hiçbir görevden kaçma­yacağım ve gereğini büyük bir kararlılıkla yapacağım!
CHP’de aklı selimin öne çıkacağı kesindir. Bu nedenle kimse telaşlı dav­ranmazsa sonuca daha hızlı ve güç­lü biçimde gidilir.

Bİ SORALIM BAKALIM

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yunan Cumhurbaşkanı’nın Eşek Adası’na gitmesi, kimi tahrik ediyor? 01 Temmuz 2020 | 3.187 Okunma Toplumsal tepki balonu patladı 30 Haziran 2020 | 3.008 Okunma Şimdi AKP de mi “terör örgütü yandaşı” oldu? 29 Haziran 2020 | 6.208 Okunma Yeni bir kumpas ifşaatı 26 Haziran 2020 | 4.156 Okunma Bu nasıl bir oyundur? 25 Haziran 2020 | 3.696 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar