CHP, krizi bölünmeden atlatmalı

ANALİZMuharrem İnce, “Ben kurultay için harekete geçmem. Beni aday yapan kişinin karşısına geçmem, benim vefa duygum var” dedi önce. Sonra “Ben yapmam ama Kılıçdaroğlu gitmezse örgüt...

ANALİZ

Muharrem İnce, “Ben kurultay için harekete geçmem. Beni aday yapan kişinin karşısına geçmem, benim vefa duygum var” dedi önce.
Sonra “Ben yapmam ama Kılıçdaroğlu gitmezse örgüt gereğini yapar” dedi.
Öyle görünüyor ki CHP örgütünden bazı isimler bir olağanüstü seçimli kurultay toplamak için harekete geçiyor.
Şu anda imza veren galiba yok.
Ayrıca bu imzalar partiye gidip verilmiyor. Noter tasdikli olması gerek.
Ve önemli bir ayrıntı daha var, o da şu; ilk imza verildikten sonra 15 gün içinde ya kurultay toplanması için gerekli imza toplanmış olacak. Aksi takdirde kurultay toplanamıyor. Kısacası imza toplama zamana yayılamıyor.
İmza sayısı da önemli elbette. Olağanüstü seçimli kurultay toplanması için kurultay delegesi sayısının bir fazlası gerekiyor.
Muharrem İnce’nin işaret verdiğinde 600’ü aşkın imza toplanır mı bilemem. Zaten toplanırsa İnce’nin de başkan seçilmesi olasılığı yok yükselecektir.
Tabii hızla imza toplandığının görülmesi üzerine CHP Genel Merkezi de imza vermeye başlayabilir, o zaman iş kurultaya kalır.
Şu saptamamı paylaşmak istiyorum: CHP’deki yönetim çok başarısız. Kılıçdaroğlu da ekibi de çok yetersiz. Buna karşı Muharrem İnce’nin kalıbının adamı olmadığı ortaya çıktı. Ayrıca bir partide genel başkanlık anlık başarıların oya tahvili ile olmamalıdır.
Diğer saptamam da şu; CHP’de genel başkan değiştirmekle bir sonuç alınamaz. CHP’nin etkili, toplumu kavrayıcı ve sürükleyici yeni siyasetlere ve bunlardan yola çıkarak hazırlanacak projelere, bunun da ötesinde yeni yüzlere ihtiyacı var.
“İndi Kemal bindi Muharrem” ile bir yere varılamaz.
Tabii buna bizler değil CHP’nin 1300’e yakın delegesi karar verecek.
Ama şunu da görmek gerek. Muharrem İnce bugün kurultay toplatıp genel başkan seçilemeyebilir. Hatta bir kurultay toplanması halinde yenilgiye bile uğrayabilir.
Ancak bu Kılıçdaroğlu ve ekibinin başarılı olduğunu göstermeyeceği gibi yakın bir gelecekte değiştirilmeyeceği anlamına da gelmez.
Bana göre Kılıçdaroğlu ve ekibi mutlaka gidecek.
Ama bana öyle geliyor ki yerine İnce ve ekibi gelmeyecek.
Asıl sorun CHP’de başlayan bu krizin bir bölünme ile sonuçlanması olasılığının yüksekliğidir.
CHP’ye gönül verenleri ya da oy tabanını asıl ilgilendirmesi gereken budur bence.
CHP’nin bölünmesi halinde en azından önümüzdeki yerel seçimlerde birbirine yakın oy alan iki partiden birinin seçim kazanması asla mümkün olmayacaktır.
İstanbul’u kaybetme korkusu yaşayan AKP ve Erdoğan da rahat bir nefes alacaktır.

ÖNERİ

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yunan Cumhurbaşkanı’nın Eşek Adası’na gitmesi, kimi tahrik ediyor? 01 Temmuz 2020 | 3.187 Okunma Toplumsal tepki balonu patladı 30 Haziran 2020 | 3.008 Okunma Şimdi AKP de mi “terör örgütü yandaşı” oldu? 29 Haziran 2020 | 6.208 Okunma Yeni bir kumpas ifşaatı 26 Haziran 2020 | 4.156 Okunma Bu nasıl bir oyundur? 25 Haziran 2020 | 3.696 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar