Bu iş milli birlik konusu değildir

ANALİZŞimdi ne olacak? Herkesin merakı bu. Amerikan Federal Mahkemesi’nin bir eski bakan ile bir eski banka genel müdürü hakkında aldığı “tutuklama” kararı uygulanacak mı? O bakanla bankacı efendi gibi...

ANALİZ

Şimdi ne olacak? Herkesin merakı bu. Amerikan Federal Mahkemesi’nin bir eski bakan ile bir eski banka genel müdürü hakkında aldığı “tutuklama” kararı uygulanacak mı?
O bakanla bankacı efendi gibi Türkiye’de oturur hiçbir yere gitmeye kalkmazlarsa başlarına bir şey gelmez. Ama “Amerika da kimmiş, biz istediğimizi yaparız” havasına girerlerse sonuç hiç belli olmaz. Herhangi bir Avrupa ülkesinde veya dünyanın başka bir yerinde de tutuklama gerçekleşebilir.
Amerikan Federal Mahkemesi’nin tutuklama kararı AKP Genel Başkanı Erdoğan’ı da çok öfkelendirdi. Bu ayın 19’unda Amerika’ya gidecek Erdoğan. Trump’la bir telefon konuşması yaparak görüşme ayarladığını açıkladı. Anladığım kadarıyla bu görüşmede Federal mahkemesinin aldığı tutuklama kararının hesabını soracaktır. PYD ile ilgili “noktayı koymaya” gitmişti bir önceki Amerika gezisinde Erdoğan, dillerim bu konuda da noktayı koyarak dönecektir ülkemize.
Erdoğan Amerika’ya hayli öfkeli biçimde “haddini” bildirdi bildirmesine ama gözlediğim kadarıyla iktidar cenahında ciddi bir endişe de hakim. Bir kere yandaş yazarlar durumun vahametinin farkında belli ki. Bu nedenle de olay bir anda “Milli birlik ve beraberliğe en muhtaç olduğumuz an” edebiyatının da başlatılmasına neden oldu. İşin tuhafı bu kervana muhalif kesimlerdeki bazı isimler de katılarak “Bu konuda birlik olmalı ve Erdoğan’ı korumalıyız” mesajları vermeye başladılar.
Bilemiyorum artık. Bu konu gerçekten “milli bir konu” mu? İçeride ne kadar didişirsek didişelim bu konuda dışarıya karşı tek yumruk olmak zorunda mıyız? Sonuçta kimsenin Türkiye ile ilgili olumsuz bir tavrı ya da sözü yok. Türkiye’de iktidar tarafından çok sevilen ve sayılan İran asıllı bir genç Amerika’da Amerikan çıkarlarına aykırı hareket ettiği gerekçesiyle tutuklanmış. Bu kişinin sorgulamasında işin sadece bir kişi ile kotarılmadığı anlaşılmış ve daha sonra da bir bankamızın genel müdür yardımcısı “kara para aklamak” suçuyla yine aynı mahkeme tarafından tutuklanmış. Belli ki bu kişinin sorgulanmasından sonra da olayın daha çaplı olduğu kanısına varılarak bir eski bakan ve bir eski banka müdürü hakkında da “kara para” davası açılmış.
Şimdi neden bunu bir milli birlik meselesi haline getireceğiz ki? Ya da ülkeyi yönetenlerin yaptıkları hatalar nedeniyle dünya çapında bir skandala yol açılmışsa ben niçin çıkıp da bunu savunayım?
“Kol kırılır yen içinde kalır” sözü bu tür ahlak dışı konular için geçerli midir acaba?
İktidarı eleştirdiğim sırada yabancı bir ülkenin saldırısına uğrarsak elbette ülkemizi düşmana karşı savunacağız, silahı elimize alacağız, “durun benim iktidarla hesabım var” demeyeceğiz. Ama burada durum bu değil ki. Bu iktidar Türkiye tarihinde görülmemiş bir skandala imza atmış. Türkiye’yi tarihinin hiçbir döneminde düşmediği kadar kötü bir duruma düşürmüş, ciddiyetimizi, itibarımızı, onurumuzu iki paralık etmiş bu kişileri kime karşı neden koruyalım ki? Elbette kimi akılsız muhaliflerin sandığı gibi “Amerika’dan medet umacak” değiliz, Amerika’nın kovasına da su taşımayacağız ama kimse de kendi pis kokan işlerini örtbas etmemiz için “Gün milli birlik ve beraberlik günüdür” safsatası ile dayatma yapmaya kalkışmasın. Kimileri bu konuda iktidarın arkasına geçmemeyi “vatan hainliği” olarak nitelemeye kalkmış, bunu söyleyenler Türkiye’yi bu kadar aşağılayıcı bir duruma düşürenlere de iki laf etmesi gerektiğini hatırlatmak isterim.
Herkese özellikle muhalefete tavsiyem şudur; Soğukkanlı biçimde gelişmeleri izleyin, “birlik olun, arkamıza geçin, bizi savunun” tahriklerini duymazdan gelin, sorarlarsa da “Zamanında bana mı sormuştunuz” deyin.

YENİ ÖĞRENDİM

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yunan Cumhurbaşkanı’nın Eşek Adası’na gitmesi, kimi tahrik ediyor? 01 Temmuz 2020 | 3.187 Okunma Toplumsal tepki balonu patladı 30 Haziran 2020 | 3.008 Okunma Şimdi AKP de mi “terör örgütü yandaşı” oldu? 29 Haziran 2020 | 6.208 Okunma Yeni bir kumpas ifşaatı 26 Haziran 2020 | 4.156 Okunma Bu nasıl bir oyundur? 25 Haziran 2020 | 3.696 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar