Akşener başarılı olmak zorunda

ANALİZSon zamanlarda sokakta karşılaştığım ve hiç tanımadığım insanlar bana iki soru soruyorlar. Birincisi; Ne olacağız, bu daha ne kadar devam edecek? İkincisi ise; Meral Akşener’in partisi ne yapabilir?...

ANALİZ

Son zamanlarda sokakta karşılaştığım ve hiç tanımadığım insanlar bana iki soru soruyorlar. Birincisi; Ne olacağız, bu daha ne kadar devam edecek? İkincisi ise; Meral Akşener’in partisi ne yapabilir?
Birinci soruya genellikle “Türkiye çok daha iyi olacak, bugün ülkeyi keyfi biçimde yönetenler bunun hesabını mutlaka verir. Türkiye tarihi boyunca daha ne büyük badireler atlattı” cevabını veriyorum.
İkinci soruya ise şunu söylüyorum; “Akşener başarılı olmak zorunda.”
Siyaset dört parti içinde sıkıştı. AKP “hasbelkader” tek başına iktidar olduğu 2002 seçimlerinden sonraki iktidar dönemini çok iyi değerlendirdi ve 15 yıldır o koltuktan düşmedi. Bu süreçte devletin tüm erklerine sahip olduğu gibi sağın tüm renklerini de içine aldı. CHP sol bir parti olarak geleneksel oyunun çevresinde dolaşıyor. MHP’nin varlığı bir yerde HDP’ye bağlı. İki parti de milliyete dayalı siyaset yapıyor aşağı yukarı aynı oranda yükseliyorlar ya da düşüyorlar. HDP bölgesel özellik nedeniyle MHP ile aynı oyu alsa da daha fazla milletvekili çıkarabiliyor.
Bu tabloda partiler arasında oy alışverişi olması pek mümkün değil. AKP iktidar gücünü “şiddet” kullanarak ayakta tutuyor. Bu nedenle parti tabanını oluşturan sağ siyasetlerin hiçbiri bırakın ayrılmayı eleştirmeyi bile göze alamıyor. Buna düzenin değişmesi halinde tüm güç ve servetlerini kaybetme korkusu da eklenince AKP’den “bir güvence olmadan” oy kayması çok zor görünüyor. CHP ile MHP arasında sınırlı bir oy geçişi olabilse bile bu iktidar olma sınırına kadar ulaşamıyor. HDP’nin olduğu yerde MHP olmayacağı için muhalefetin ortak bir eylem platformu kurması da olanaksız hale geliyor. Bunu 7 Haziran seçiminden sonra gördük, yaşadık.
Bu durumda tek şans ve fırsat merkezde kurulacak bir partinin topluma güven vermesidir. Sağ ağırlıklı merkez bir parti korkuları yüzünden AKP’den kopamayan siyasi görüşlere bir umut verebilir.
Meral Akşener bugün partisinin kuruluşunu açıklıyor. Bilinenler dışında umarım toplumda heyecan ve beklenti yaratacak kurucu isimler olacaktır. Partiye AKP’den de katılım olması halinde hareketin büyüme ihtimali de yükselecektir.
Sokakta karşılaştığım insanlara söylediğim gibi “Meral Akşener mutlaka başarmak zorundadır.” Eğer başarılı olamazsa uzunca bir süre demokrasi kuralları içinde ve sandığa dayanarak iktidar değişikliği bana göre pek mümkün olmayacaktır. Akşener hareketinin başarılı olması tek kişiye bütün ülkenin tapusunu veren ucube başkanlık sisteminin de önüne geçebilir. Zaten 2019’da başkanlık seçimleri yapılır ve tek adam sistemine geçilirse artık demokratik yoldan iktidarı değiştirmek asla mümkün olmayacaktır.
Peki yine sıkça sorulan “Akşener partiyi taşıyacak kadar güçlü ve yetenekli mi, başkan adayı olursa seçilebilir mi?” sorusuna. Bana göre bunu düşünmenin ya da bundan endişelenmenin hiç gereği yok. Çünkü önemli olan merkezde bir hareketin başlatılması ve bunun toplumda bir heyecan yaratmasıdır. Meral Akşener işaret fişeği olacaktır. Başarılı olup olmayacağı zaman içinde belli olur. Başarırsa partisini sırtlar götürür, Türkiye’nin siyasi yapısını da değiştirir. Yok başarılı olamayacağı anlaşılırsa yerine bir başkası gelir. Burada önemli olan yeni bir siyasi hareketin başlatılmasıdır. Böyle bir hareketin başlatılamaması veya hüsrana uğraması, bilinmelidir ki Türkiye’de demokrasi ve hukuk düzeninin tamamen sona ermesine neden olacaktır.
Merkezdeki bir siyasi hareketin başarısı deyince akla “Bu parti tek başına iktidar mı olsun, herkes buna mı çalışsın?” demek gelmemeli. Merkez hareketi sağın tüm unsurlarını “zor ve şiddetle” içinde tutan AKP’nın bu egemenliğinin yıkılması olarak algılanmalıdır. Bir merkez parti ile oy dağılımı makul hale gelirse hem 15 yıllık bir iktidar sarhoşluğu bitmiş olacaktır hem de demokratik düzen kurtarılacaktır.

CANIMI SIKAN ŞEYLER

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yunan Cumhurbaşkanı’nın Eşek Adası’na gitmesi, kimi tahrik ediyor? 01 Temmuz 2020 | 3.187 Okunma Toplumsal tepki balonu patladı 30 Haziran 2020 | 3.008 Okunma Şimdi AKP de mi “terör örgütü yandaşı” oldu? 29 Haziran 2020 | 6.208 Okunma Yeni bir kumpas ifşaatı 26 Haziran 2020 | 4.156 Okunma Bu nasıl bir oyundur? 25 Haziran 2020 | 3.696 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar