Adaylar sanki kendileri seçilecek havasındalar

ANALİZŞu gerçeği herkesin çok iyi bilmesi gerek. Tabii muhalif kesimleri kast ediyorum. Herkesin içinden “ah keşke birinci turda bitse” duygusunu geçse bile, kimse rüya görmesin, seçimin birinci turda bitmesi...

ANALİZ

Şu gerçeği herkesin çok iyi bilmesi gerek.
Tabii muhalif kesimleri kast ediyorum.
Herkesin içinden “ah keşke birinci turda bitse” duygusunu geçse bile, kimse rüya görmesin, seçimin birinci turda bitmesi olanaksızdır.
Erdoğan eğrisini doğrusuna getirerek birinci turda “seçilmiş” gibi gösterebilir kendini ama muhalif isimlerden birinin ilk turda yüzde 50’yi bulması mucize ile bile gerçekleşmez.
İkinci konu şudur;
Birinci turu geçen ve ikinci tura kalan aday seçilirse bu kendisinin ve partisinin zaferi olmayacaktır.
Muharrem İnce mi ikinci tura kaldı ve kazandı, bu CHP’nin kazandığı anlamına gelmeyecektir.
Aynı durum Akşener ve Karamollaoğlu için de geçerlidir.
Kazanan muhalif aday olacaksa bu bütün partilerin daha doğrusu tüm muhalif seçmenin zaferi olacaktır.
Peki, kazanan kişi “ben anayasa gereği artık tek başıma her şeyin hakimiyim” diyebilir mi?
Teknik olarak diyebilir elbette ama fiilen bunu yapamaz.
Çünkü ikinci tura kalan kişiye halk kendisine yakın bulduğu partinin adayı olarak değil, demokrasi ve hukuk sistemini yok edecek olan yeni ve ucube sistemden geri döndürecek ve ülkeyi AKP hegemonyasından kurtaracak adımın atılmasını sağlayacak kişi olarak destek verecek.
Kısacası ikinci turda kazanan kişi partisinin değil tüm muhalefetin ortak adayı olarak ipi göğüslemiş olacak.
Baskın seçimi kararından sora Millet İttifakı kurulurken kamuoyuna verilen söz bu yöndeydi. Kazanan kim olursa olsun seçimden sonra güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçmek üzere bir tür koalisyon hükümeti kurulması ve kararların ortak alınması yönünde prensip anlaşmasına varılmıştı.
Oysa son günlerde, bilmiyorum sizlerin de dikkatini çekiyor mu, adaylar sanki tıpkı Erdoğan’ın istediği türde bir başkan olmak hırsında ve azminde olduklarını gösteriyorlar.
Adaylar partilerinden bağımsız olarak vaatlerde bulunuyorlar, özellikle ekonomik anlamda milletin cebine yönelik sözler veriyorlar.
Seçilmeleri halinde hükümeti kendi başlarına kuracaklarını ima ediyorlar.
Bu olmaz. Bu yanlıştır.
Eğer adaylar meydanların sihrine kapılıp “Ben seçiliyorum” havasına girerlerse ikinci turda kesin hüsrana uğrarlar.
En basit şöyle anlatayım; tek adamlık fikrinin bugünkü mucidi Erdoğan. Partisi de onu bir padişah yetkileriyle donatmak için seferber olmuş durumda. Muhalefet ise buna karşı çıkarak referandumda “hayır” dedi.
O halde muhalefet adayı seçilirse ve bu kim olursa olsun birinci işi en hızlı biçimde yeniden demokrasiye dönülmesi için girişimleri başlatmaktır.
Bunun için mecliste çoğunluğu oluşturacak diğer partilerle işbirliği yapmak ve hükümeti de bu anlayışla kurmak durumundadır.
Ama bunlardan daha önemlisi, adayların bugünden bunu tekrar ve tekrar açıklamaları hatta kim kazanırsa kazansın kurulacak hükümetin çatısı ile atılacak ilk adımların neler olacağını ilan etmeleri gerekir.

ŞAŞIRDIM

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yunan Cumhurbaşkanı’nın Eşek Adası’na gitmesi, kimi tahrik ediyor? 01 Temmuz 2020 | 3.187 Okunma Toplumsal tepki balonu patladı 30 Haziran 2020 | 3.008 Okunma Şimdi AKP de mi “terör örgütü yandaşı” oldu? 29 Haziran 2020 | 6.208 Okunma Yeni bir kumpas ifşaatı 26 Haziran 2020 | 4.156 Okunma Bu nasıl bir oyundur? 25 Haziran 2020 | 3.696 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar