Ümit Özdağ’a haksızlık etmeyin

ANALİZİYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özdağ bir televizyonda konuşurken “CHP ile ittifak bize oy kaybettirdi” dedi. Birçok kişi kızdı bu sözlere. “CHP 15 milletvekili ile destek verdi...

ANALİZ

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özdağ bir televizyonda konuşurken “CHP ile ittifak bize oy kaybettirdi” dedi.
Birçok kişi kızdı bu sözlere.
“CHP 15 milletvekili ile destek verdi, ayıptır bunu söylemek” dediler.
Ama bana göre gerçek öyle değil işte.
Bir kere Özdağ algılandığı biçimde söylemiyor o cümleyi.
Bakın Özdağ’ın cümleleri şöyle;  “Koyduğumuz hedeflere ulaşamadık. Bunun nedenleri var. Benim kişisel kararım CHP ile seçim ittifakı bize oy kaybettirdi. Siyasette pişmanlık söz konusu değil ama genel çerçevede baktığımızda yolumuza devam ediyoruz. Eğer SP-Demokrat Parti ittifakı olsaydı biz de çok daha fazla oy alırdık. Sadece biz değil Saadet Partisi de bunu belirledi diye düşünüyorum.”
Doğru.
Seçim sürecinde CHP’nin İYİ Parti’ye destek olmasını beğenmiş ama ittifak kurulmasından endişe duymuştum.
Bana göre seçime İYİ Parti-Saadet Partisi-diğer tüm sağ partiler ittifakı ile gidilmeliydi. CHP ise kendi başına seçime girmeliydi.
Ancak gözlediğim kadarıyla CHP’li yöneticiler çok ince hesaplar yaptılar, böyle bir ittifak halinde daha fazla milletvekili çıkaracaklarını düşündüler.
Nitekim Elazığ’da çok uzun yıllar sonra ilk kez bir CHP’linin seçilmesi de buna örnektir.
Buna karşı sağa oy veren bazı kitlelerde “yıllardır hasım olduğumuz CHP’ye mi oy vereceğiz” duygusunun ağır bastığı ve bu nedenle daha ilk turda bazı sağ oyların AKP’ye yöneldiği de bir başka gerçek.
Özellikle onca çabaya rağmen Saadet Partisi son seçime göre bir tane bile oy artıramamış olmasının nedeni bana göre budur.
Erbakan’ın oğlunun “Saadet’e verilen oylar dinsiz CHP’ye gidecek” sözlerinin Saadet tabanını ve AKP’deki Saadet Partilileri derinden etkilediği görülüyor.
CHP sağ partilerle dayanışma içinde ama ittifak olarak değil de ayrı listeyle seçime katılsaydı, sanıyorum oy dağılımı biraz daha farklı olabilirdi
Saadet Partisi AKP’den yüzde 2-3 oy çekebilseydi, Erdoğan’ın oyu 45’in altına düşerdi, bu durumda yüzde 50’ye yuvarlamak da çok zorlaşırdı. En azından ikinci turu da görürdük.

CANIMI SIKAN ŞEYLER

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yunan Cumhurbaşkanı’nın Eşek Adası’na gitmesi, kimi tahrik ediyor? 01 Temmuz 2020 | 3.187 Okunma Toplumsal tepki balonu patladı 30 Haziran 2020 | 3.008 Okunma Şimdi AKP de mi “terör örgütü yandaşı” oldu? 29 Haziran 2020 | 6.208 Okunma Yeni bir kumpas ifşaatı 26 Haziran 2020 | 4.156 Okunma Bu nasıl bir oyundur? 25 Haziran 2020 | 3.696 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar