CHP ilkelerinin altında eziliyor

ANALİZAnkara Büyükşehir Belediye Başkanı henüz istifasını vermedi ama kendi partisinden fazla CHP’yi karıştırdı. CHP Genel Başkanı’nın “Seçimle gelen seçimle gider” türü...

ANALİZ

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı henüz istifasını vermedi ama kendi partisinden fazla CHP’yi karıştırdı. CHP Genel Başkanı’nın “Seçimle gelen seçimle gider” türü sözleri Melih Gökçeke destek olarak algılandı bazı çevrelerde. Bu da ister istemez bir öfke yarattı. Kimi densiz AKP yandaşları da Gökçek’in CHP’ye geçeceğini bile söylediler.
Bütün siyasi hayatı boyunca CHP’ye düşmanlık yapan, her fırsatta CHP’yi, oradan hareketle Atatürk ve Cumhuriyet devrimlerini karalamaya çalışan Melih Gökçek’in CHP’den destek alması elbette mümkün değil ve bu düşünülemez bile.
Peki, o halde CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu neden Gökçek’e destek olarak algılanacak açıklamalar yaptı?
Aslında Kılıçdaroğlu’nun sözlerinde yanlış bir şey yok. Aynen şunu söyledi Kılıçdaroğlu; “Milli irade diyoruz. Milletin iradesi diyoruz. Seçim ile gelen seçim ile gitmeli diyoruz. Bunun dışındaki bütün yolları doğru bulmuyorum. Bir kişi seçim ile gelmişse onu makamından edecek kişi ise, ona oy veren vatandaşlar olması lazım. Bu tür yaklaşımları doğru bulmadığımı daha öncede ifade etmiştim. Bu sadece AK Partili belediye başkanları için değil bütün belediye başkanları için geçerli bir kural. Varsa bir yolsuzluğu, usulsüzlüğü, bir yasa dışı varsa İçişleri Bakanlığı gereğini yapıyor. Onun dışında insanları zorla istifaya zorlamayı doğru bulmuyorum, demokratik de bulmuyorum, ahlaki de bulmuyorum.”
Burada yanlış olan CHP’nin demokrasi ve hukuka bağlı bir parti olarak savunduğu ilkelerin Melih Gökçek gibiler için geçerli olmamasıdır. Gökçek ve onun gibiler için demokrasi, hukuk, özgürlükler sadece hedefe varılması için binilen bir tramvaydır. Siyasi yaşamı boyunca bu kavramları hiç ağzından düşürmemiş ama bunlara bir kere bile uymamıştır. Tayyip Erdoğan’ın iki dudağına baktığı bilinmeyen bir gerçek değildir. Seçimlerde hile yaptığı konusunda çok yaygın bir kanaat de herkesin zihninde yerleşmiştir. Bu nedenle demokrasi ve milli irade sayesinde gelmeyen birinin yine aynı yöntemlerle yerinden edilmesi aslında çok normaldir.
Buna karşı CHP bir ilkeler partisidir. Demokrasi, hukuk, özgürlükler konularında yanlış nerede yapılıyorsa ona karşı çıkmayı kendine görev bilmiştir. Melih Gökçek ve benzerlerine yönelik yapılanlara aklı başında hiçbir CHP’li karşı çıkmaz ve ona destek olmaz, ama savunduğu ilkeler söz konusu olunca buna “aferin” deme şansı da yoktur. İlle karşı çıkacaktır çünkü fıtratında vardır bu.
Yine de CHP lideri keşke bu konuya hiç girmese ya da çok daha kısa biçimde meramını anlatabilseydi.
Sanıyorum Melih Gökçek’e destek gibi algılanan sözler nedeniyle CHP yine hak etmediği bir saldırı bombardımanı altında kalacak.
CHP Genel Başkanı elbette ilkelerini sonuna kadar savunmalı ama bunu hiç hak etmeyenleri de ayrı bir kefeye koyacak zekayı göstermelidir.

CANIMI SIKAN ŞEYLER

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yunan Cumhurbaşkanı’nın Eşek Adası’na gitmesi, kimi tahrik ediyor? 01 Temmuz 2020 | 3.186 Okunma Toplumsal tepki balonu patladı 30 Haziran 2020 | 3.007 Okunma Şimdi AKP de mi “terör örgütü yandaşı” oldu? 29 Haziran 2020 | 6.207 Okunma Yeni bir kumpas ifşaatı 26 Haziran 2020 | 4.156 Okunma Bu nasıl bir oyundur? 25 Haziran 2020 | 3.695 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar