Türkiye Mısır gibi olacak

ANALİZ Türkiye Büyük Millet Meclisi bugün Tayyip Erdoğan'ı “tek adam” yapmak için toplantılara başlıyor.Eğer AKP ve MHP'li milletvekilleri anayasayı desteklerse Türkiye'nin “tek adam” tarafından...

ANALİZ

Türkiye Büyük Millet Meclisi bugün Tayyip Erdoğan'ı “tek adam” yapmak için toplantılara başlıyor.
Eğer AKP ve MHP'li milletvekilleri anayasayı desteklerse Türkiye'nin “tek adam” tarafından yönetilen Cumhuriyet değerleri ortadan kaldırılmış, demokrasi ve hukuk sistemi anayasal olarak tamamen askıya alınmış Mısır gibi bir İslam devletine dönüşmesinin ilk adımı atılmış olacak.
Halkın da “Ben kendi irademi kullanmak istemiyor ve bunu bir kişiye devrediyorum” demesi halinde Türkiye yepyeni bir döneme adım atacak.
Tayyip Erdoğan'ı tek adam yapma anayasası kabul görürse parlamentonun işlevi tamamen ortadan kalkacak. İradesini tek adama devreden halk milletvekili adı altında seçeceği ve tufeyli olmaktan başka bir değerleri kalmayacak olan 600 kişiye ayda 20 bin liraya yakın maaş ödeyecek.
Türkiye'nin Mısır'ı veya benzeri İslam devletlerini andıran rejime geçmesi ile artık her şey “padişah yetkisinden bile daha fazla yetkileri” olan Cumhurbaşkanının iki dudağı arasında olacak.
Cumhurbaşkanı bütün atamaları yapacak, seçilmiş kişileri bir kenara koyarak dilediği kişilerden hükümet adı altında bir tür “şirket yönetim kurulu” seçecek, isterse meclisi feshedebilecek, meclisin kanun çıkarmasına hiç gerek duymadan istediği konuda kararname çıkaracak.
Bütün bunları yaparken hiçbir denetime tabii olmayacak. Cumhurbaşkanı gibi hükümet adı altında adı şeklen bakan olan müdürleri de hiçbir denetime tabii olmayacak, parlamento bu müdürleri güvenoyu ile düşüremeyecek.
Tek adam haline gelen Cumhurbaşkanı şeklen üst üste 5'er yıl olmak üzere iki kere seçilebilecek gibi görünmesine rağmen, anayasa metnine konulan bir madde ile ömür boyu bu makamda kalabilecek.
Tek kişilik rejimde Cumhurbaşkanı müdürleri aracılığı ile yürütme yetkisini bugüne kadar görülmemiş biçimde elinde tutarken, kendi seçtirdiği ve başkanı da olduğu milletvekillerini bazı yasaları çıkarmaları için kullanırken yargının tüm iplerini de elinde tutacak.
Böylelikle 90 küsur yıl önce Büyük Önder Atatürk'ün açtığı medeni, demokrasi ve hukuka dayanan Cumhuriyet rejimi tarihe karışırken, halk da 600 yıl kul olarak yaşadığı ve Atatürk sayesinde geçtiği “özgür ve eşit vatandaş” statüsünü kendi eliyle bir kişinin hakimiyetine terk edecek.
Bir anlamda bugünkü OHAL şartları yeni dönemin sürekli uygulaması haline gelecek.
İşte tehlike bu kadar büyük.
Türkiye tarihinin en kritik dönemini yaşıyor.
AKP'li ve MHP'li sağduyulu milletvekilleri bu oyunu mutlaka bozmalıdır. Aksi takdirde bunun altında ilk kalanlar kendileri olacaktır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yunan Cumhurbaşkanı’nın Eşek Adası’na gitmesi, kimi tahrik ediyor? 01 Temmuz 2020 | 3.187 Okunma Toplumsal tepki balonu patladı 30 Haziran 2020 | 3.008 Okunma Şimdi AKP de mi “terör örgütü yandaşı” oldu? 29 Haziran 2020 | 6.208 Okunma Yeni bir kumpas ifşaatı 26 Haziran 2020 | 4.156 Okunma Bu nasıl bir oyundur? 25 Haziran 2020 | 3.696 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar