Türkiye’nin arabuluculuğu yeni başladı...

Sabah Gazetesi Yazarı Burhanettin Duran'ın bugünkü (11.03.2022)''Türkiye’nin arabuluculuğu yeni başladı...'' başlıklı yazısı.

Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanları Lavrov ve Kuleba'nın Antalya Diplomasi Forumu'ndaki görüşmelerinden ateşkes çıkmadı. Savaşın seyri henüz ateşkese ve kapsamlı bir barış anlaşmasına varılacak noktada değil. Kiev'i almadan Rusların durması beklenmiyor. Güneyde hızlı ilerleyen Ruslar, Kiev dahil birçok Ukrayna şehrini muhasara altına alsa da henüz kendilerini masaya gerçekten oturacak bir yerde görmüyorlar. Hedeflerinin Karadeniz bağlantısı kesilmiş ve Dinyeper'in batısına sıkıştırılmış bir Ukrayna olduğu anlaşılıyor. Ağır yaptırımlara en azından kafalarındaki işgal planını büyük ölçüde tamamlayacak bir süre dayanabileceklerini düşünüyorlar. Yine de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın arabuluculuk önerisiyle başlayan diplomasi sürecinin Antalya'da üçlü bir toplantıyı getirmesi önemli. Bakanlar düzeyinde bu ilk görüşmenin Türk Dışişleri

Bakanı Çavuşoğlu'nun "kolaylaştırıcı" rolüyle yapılması Ankara'nın "aktif tarafsızlık" politikasının savaşın seyrine göre barışa ulaşmakta etkili olabileceğinin bir göstergesi. Görüşmelerin devam etmesi ve liderlerin buluşmasında ortak bir görüşe varılması bu açıdan olumlu. Geçici ateşkes ve insani koridorların oluşturulması için ise daha fazla çaba gerekiyor.

90 dakikalık toplantı sonucunda Ukrayna tarafı Rus taleplerini "kabul edilemez" bulurken Rus tarafı müzakereleri de savaşın bir parçası olarak yürütme havasında. Lavrov, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini meşrulaştırmak için yeni argümanlarını sıraladı. Ülkesinin varoluşsal bir tehdit altında olduğunu, Kiev'in hiçbir zaman gerçekten müzakere etmediğini, Batı'nın Ukrayna'yı kışkırttığını, AB'nin Ukrayna'ya ölümcül silahların girmesini teşvik ettiğini ve Ukrayna'daki biyolojik laboratuvarların biyolojik silah için kullanılabileceğini iddia etti. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yerel seçimlerde sandık başı etkisi 26 Mart 2024 | 195 Okunma Dış politikada önemli ivmelenme 23 Mart 2024 | 124 Okunma Son haftaya giderken kampanyaların hali 22 Mart 2024 | 148 Okunma “Üçüncü Dünya Savaşı’na bir adım” mı? 19 Mart 2024 | 697 Okunma Ankara ile Bağdat arasında yeni dönem 16 Mart 2024 | 147 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar