Suriye'de ABD-Rus güç denklemi nereye?

Türkiye gündemi PKK terörü ile mücadeleye ve 1 Kasım seçimlerine odaklanmışken Suriye'de bizi de yakından ilgilendiren yeni gelişmeler oluyor. ABD'nin Suriye muhalefetine yönelik eğit- donat programından ümidini...

Türkiye gündemi PKK terörü ile mücadeleye ve 1 Kasım seçimlerine odaklanmışken Suriye'de bizi de yakından ilgilendiren yeni gelişmeler oluyor. ABD'nin Suriye muhalefetine yönelik eğit- donat programından ümidini kestiği ve DAİŞ ile savaşmak için PYD'yi donatmayı açıktan yaptığını görüyoruz. Zaten Türkiye ile yürütülen eğit- donatın çalışmamasının bir sebebi de ABD'nin PYD merakıydı.
Kamuoyunda ABD'nin PYD üzerinden Türkiye'yi baskıladığı ve DAİŞ ile mücadeleye ittiği yönünde bir kanaat halen mevcut. PKK'nın Kuzey Suriye'deki kantonlarda eğittiği militanlar ve sağladığı askeri malzeme sebebiyle içeride terörü devam ettirebildiği algısı da gittikçe güçleniyor. İşte bu sebeplerle, doğrusu, ABD'nin PYD merakı Türkiye- ABD ilişkilerini germeye devam edecek gibi görünüyor. Kuşkusuz, ABD'nin Suriye'deki önceliğiEsed'in gitmesi değil, DAİŞ'le mücadele. Obama Yönetimi için DAİŞ'in Şam'a girmesi bir kâbusu temsil ediyor. Yine 2016 seçimleri öncesi Rakka'yı ele geçirerek DAİŞ'i geriletmek ise tatlı bir hayal olarak zihinlerde dolaşıyor. Bunun için de hem Peşmergeyi ve PYD'yi donatmaya istekli hem de bu iki aktörü birlikte çalışmaya zorluyor.
DAİŞ ile mücadele adına Suriye'de askeri varlığını artıran sadece ABD değil. İki haftadır uluslararası medya Rusya'nın Esed'e hava savunma silahları verdiği ve yeni bir askeri üs kurmaya çalıştığı haberleriyle dolu. Rusya'nın artan askeri varlığını meşrulaştırma yolu da DAİŞ ile mücadele. Geçtiğimiz ay Suudi Arabistan ile görüşerek Suriye'de potansiyel bir siyasi çözüm için görüşmeler yapan Rusya'nın bu yeni adımı Obama'yı rahatsız etti. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Değişim ama nasıl? 14 Mayıs 2024 | 114 Okunma Yeni Anayasa tartışması neden kaçınılmaz? 11 Mayıs 2024 | 95 Okunma CHP ve İyi Parti rol mü değiştiriyor? 10 Mayıs 2024 | 278 Okunma Kılıçdaroğlu mirası, Özel’in zorluğu 07 Mayıs 2024 | 250 Okunma Siyasette ‘yumuşama dönemi’ ne getirir? 04 Mayıs 2024 | 98 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar