Kılıçdaroğlu her senaryoda hedefte olacak

Sabah Gazetesi Yazarı Burhanettin Duran'ın bugünkü (04.02.2022)'' Kılıçdaroğlu her senaryoda hedefte olacak'' başlıklı yazısı.

HP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu son iki yıldır muhalefetin ortak adayı olmak için etkin bir kampanya yürütüyor.
"Genel başkanın iddiası partiyi de yükseltir" anlayışı ile başlayan kampanya gerçekten Kılıçdaroğlu'nu adaylık zeminine taşıdı ancak CHP'nin oyları pek de hareketlenmedi.
2014 ve 2018 cumhurbaşkanlığı seçimlerinden farklı olarak Kılıçdaroğlu, muhalefeti adım adım kendi adaylığında birleştirme kampanyası yürüttü.
Bu kampanyanın iki aşamalı bir süreci vardı.
İlki, 6 partiyi önce masada toparlayıp birlikteliğe mahkûm etmek, sonra da masanın en büyük partisi olarak kendi ismini dayatmak.
Akşener'in aday olmayarak muhalefetin adayını belirleme hamlesini Kılıçdaroğlu, İmamoğlu ve Yavaş'ın aday olmalarının önünü kapayarak boşa düşürdü.
CHP'liler artık 6'lı Masa'nın Kılıçdaroğlu'nun adaylığını sağlamak için kurulduğunu açıkça konuşuyor.
Şubat ya da mart fark etmez, hatta ortak adayın açıklanmasının uzaması Kılıçdaroğlu'nun lehine.
Son iki aylık süreçte genel başkanlardan başka bir ismin, teşkilatı olmadığı için, etkili kampanya yapması büyük zorluklar taşır.
İYİ Partililer "Onay makamı değiliz" diyerek CHP dayatmasına tepki gösterse de artık Akşener'e önerilecek tek seçenek eşit konumdaki diğer sağ parti genel başkanlarından hallice "güçlendirilmiş cumhurbaşkanı yardımcılığı" kalmış gibi görünüyor.
Adaylığı aldığında Kılıçdaroğlu, HDP ile son pazarlığı yapmayı deneyerek kampanyasının ilk aşamasını tamamlayacak.

İkinci aşama ise elbette Cumhurbaşkanı Erdoğan ile sandıkta yarışmak.
Kılıçdaroğlu aday olsa da olmasa da asıl zorlu süreç burası olacak.
Malum, Kılıçdaroğlu'nu karşısında aday görmek isteyen şekilde davranan Cumhur İttifakı'nın kampanyası geçmişi ve bugünüyle CHP üzerine odaklanacak.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yerel seçimlerde sandık başı etkisi 26 Mart 2024 | 250 Okunma Dış politikada önemli ivmelenme 23 Mart 2024 | 125 Okunma Son haftaya giderken kampanyaların hali 22 Mart 2024 | 148 Okunma “Üçüncü Dünya Savaşı’na bir adım” mı? 19 Mart 2024 | 697 Okunma Ankara ile Bağdat arasında yeni dönem 16 Mart 2024 | 147 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar