CHP’nin iddialı ittifak arayışı ve suni gündem

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, 2019 yerel seçimlerinde iddialı bir ittifakın peşinde. İki koldan birden çalışıyor. Bir yandan eski "Millet İttifakı" bileşenleriyle (İyi Parti ve Saadet Partisi)...

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, 2019 yerel seçimlerinde iddialı bir ittifakın peşinde. İki koldan birden çalışıyor. Bir yandan eski "Millet İttifakı" bileşenleriyle (İyi Parti ve Saadet Partisi) pazarlık halinde. İYİ Parti ile prensip kararından öteye geçildiği, teknik görüşme seviyesine varıldığı konuşuluyor. Saadet Genel Başkanı Karamollaoğlu ile yakında görüşeceği medyada yer aldı. Diğer yandan Kılıçdaroğlu, HDP'li Ahmet Türk ile de bir tür ittifak arayışının zemin hazırlayıcı görüşmesini yaptı. PKK'nın 2015 Temmuz'unda teröre yeniden başlamasından sonra marjinal hale gelen HDP seçmeninin büyükşehirlerde desteğini alma niyetinde.

***
Kılıçdaroğlu'nun adaylar üzerinden hem İYİ Parti hem de HDP ile ittifak formülü çalışır mı? Partisinde rahatsızlık üretecek şekilde açıktan HDP ile bir araya gelebilir mi? Akşener, 24 Haziran seçimlerinde olduğu gibi HDP'nin kenarda tutulmasını tercih eder mi? Cumhur İttifakı böyle bir gelişmeye nasıl tepki verir? Bu soruların cevaplarını önümüzdeki günlerde göreceğiz. Ancak şurası net. Kılıçdaroğlu'nun HDP'li bir ittifak oluşturabilmesi için kendi tabanını ve İYİ Parti'yi ikna edecek formül üretmesi gerekiyor. Bunun için de siyasetin merkezindeki tartışmanın Cumhur İttifakı'nın 15 Temmuz'dan sonra birleştiği yerli-milli mutabakattan uzaklaşması gerekli.
Hatırlayalım, Türkiye'nin yeni milli uzlaşması FETÖ ve PKK ile mücadele ve Suriye- Irak'ta etkin olma üzerine oturuyor. Siyasetin merkezi ağırlıklı olarak bu uzlaşma üzerinden yürüdükçe HDP'nin marjinallikten kurtulması mümkün değil. Bu parti ile yakınlaşan aktörler de meşruiyet kaybından kurtulamaz. O halde yapılması gereken "yerli-milli" mutabakatını zayıflatacak bir siyasi dalganın üretilmesi. Kısa dönemli, suni bir gündem de iş görebilir. İşte haftalardır muhalefet partilerinin Meclis'teki grup konuşmaları bu hedefe yoğunlaşıyor. CHP ve İYİ Parti ekonomik sorunlar, andımız, Türklük, Suriyeli göçmenler, Kaşıkçı cinayeti ve Atatürk tartışmaları üzerinden yeni bir "milliyetçi söylem" oluşturmaya çalışıyor. Aralarında tabii bir işbölümü de gerçekleşti. İYİ Parti MHP'yi andımız ve Türklük üzerinden sıkıştırırken CHP, Kürt seçmeni kaçıracak açıklamalardan uzak duruyor.
Ekonomi, Atatürk ve Kaşıkçı cinayeti ise iktidara ortak eleştiri konuları.
***
Şimdilik partiler belediye başkan adaylarına odaklanmış görünüyor. Anlaşılan, kısa sürede asıl tartışma konusu HDP'nin siyasetimizde yeri ve farklı milliyetçilik anlayışlarının kapışması olacak. AK Parti ve MHP'nin işbirliği içinde olması halinde Kılıçdaroğlu'nun iddialı ittifak arayışı sonuçsuz kalabilir. Elbette üretilen suni gündemin dağıtılması ve Cumhur İttifakı'nın kendi mutabakatlarına sahip çıkarak siyaset yapmaları da şart.
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yerel seçimlerde sandık başı etkisi 26 Mart 2024 | 250 Okunma Dış politikada önemli ivmelenme 23 Mart 2024 | 125 Okunma Son haftaya giderken kampanyaların hali 22 Mart 2024 | 148 Okunma “Üçüncü Dünya Savaşı’na bir adım” mı? 19 Mart 2024 | 697 Okunma Ankara ile Bağdat arasında yeni dönem 16 Mart 2024 | 147 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar