CHP ve “ittifak” kurma zorluğu

Demokrasilerde seçimler kritik anlardır. Beş, on yıllık gündemi bir yıla sığdıran Türkiye'de ise daha kritiktir. Cumhurbaşkanlığı sistemine göre cumhurbaşkanı seçeceğimiz 2019...

Demokrasilerde seçimler kritik anlardır.
Beş, on yıllık gündemi bir yıla sığdıran Türkiye'de ise daha kritiktir.
Cumhurbaşkanlığı sistemine göre cumhurbaşkanı seçeceğimiz 2019 seçimlerinin ise apayrı bir önemi var.
Siyasi partiler yüzde 50 artı 1 çıtası sebebiyle seçmen tabanlarında ittifak kurabilecek adaylar bulmak zorunda. Gerçi 2014 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de çatı adaylığı hususunda CHP-MHP arasında bir ittifak oluşmuştu.
Ancak o seçim neticede parlamenter sisteme göre bir cumhurbaşkanlığı seçimiydi.
Bu sefer "ittifak" konusu daha çetin geçecek gibi, özellikle de CHP ve HDP için. İşte bu sebeple siyasette sular şimdiden ısınmaya başladı bile. HDP, CHP'ye güçlerini birleştirme çağrısında bulunuyor.
Bir kere, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun, parti genel başkanlarının cumhurbaşkanı adayı olmaması gerektiği yönündeki ısrarı anlamlı değil. Türkiye güncel siyaseti 16 Nisan referandum sonuçları itibariyle o noktayı çoktan geçti. Kılıçdaroğlu bu argümanı AK Parti Genel Başkanı Erdoğan'ı eleştirmek ve CHP'nin sunacağı muhtemel çatı adayını övebilmek için bir hazırlık olarak görüyor olabilir. Ancak Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı sistemine geçişi hem eleştirip hem de bu sisteme göre seçimlerde sunduğu adayı seçtirmeye çalışmak gibi bir çelişkisi var.
Daha önemlisi, referandumdaki yüzde 48'i konsolide edecek bir ittifak stratejisi üretmek gibi bir meydan okuma ile karşı karşıya. 15 Temmuz sonrasında MHP'yi, AK Parti cenahına kaybetmiş durumda.
Bu yüzden CHP, Saadet Partisi'nden Meral Akşener'in kuracağı partiye ve HDP'ye uzanan bir yelpazede ittifak kurma arayışında.
Kılıçdaroğlu'nun henüz bir çatı aday ilanını erken bulduğunu, ilkeler üzerinden bir ittifak kurma niyetinde olduğunu biliyoruz.
Ancak sonu seçim ittifakına gidecek böylesi ortak bir zemin oluşturmak için Kılıçdaroğlu çok zor bir yoldan yürüyecek. Bu değerlendirmeyi açayım.
HDP'li milletvekilleri CHP'ye geniş anlamlı ittifak önerilerinde bulunmaya başladılar bile. Önce Sırrı Süreyya Önder, "kuvvetli bir iktidar olma vizyonuyla", "slogan değil eylem ve program ittifakı" önerdi. Sonra Ertuğrul Kürkçü, seçim ittifakından önce "toplumsal bir ittifak" ihtiyacından bahsetti. "Kadın ve Kürt dinamiği" üzerinden "faşizme," "Erdoğan diktatörlüğüne" karşı ittifak kurma teklifinde bulundu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yerel seçimlerde sandık başı etkisi 26 Mart 2024 | 250 Okunma Dış politikada önemli ivmelenme 23 Mart 2024 | 125 Okunma Son haftaya giderken kampanyaların hali 22 Mart 2024 | 148 Okunma “Üçüncü Dünya Savaşı’na bir adım” mı? 19 Mart 2024 | 697 Okunma Ankara ile Bağdat arasında yeni dönem 16 Mart 2024 | 147 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar