Seçimlere giderken PKK ile mücadelede yeni ivme

Seçimlerin son iki haftasına Menbiç uzlaşması ve Kandil operasyonu ile giriyoruz. Her ikisi de Zeytin Dalı operasyonundan sonra Türkiye'nin PKK-YPG ile mücadelesinde yeni bir ivmeye işarete ediyor. Ankara'nın Suriye ve Irak'taki PKK...

Seçimlerin son iki haftasına Menbiç uzlaşması ve Kandil operasyonu ile giriyoruz.
Her ikisi de Zeytin Dalı operasyonundan sonra Türkiye'nin PKK-YPG ile mücadelesinde yeni bir ivmeye işarete ediyor.
Ankara'nın Suriye ve Irak'taki PKK varlığını ortadan kaldırma kararlılığını ve başarısını gösteriyor.
"Önleyici güvenlik" yaklaşımının bir devlet politikası olarak görüldüğü ve harekâtların seçim dönemi olmasına rağmen yürütüleceği anlaşılıyor.
Nitekim Zeytin Dalı operasyonu sırasında da mayısta Irak'taki PKK varlığına karşı askeri operasyon yapılacağı kamuoyuna ilan edilmişti. Kaldı ki, bir yandan Irak'ta mayıs seçimlerinin yapılması beklenirken diğer yandan komando birlikleri ile sızma zaten 11 Mart'ta başlatılmıştı. Bugünlerde 4 bin civarındaki komando ile TSK, Kuzey Irak'ta 30 km derinliğe ulaştı. PKK kampları teker teker ele geçirilirken Kandil'e yönelik kapsamlı bir harekât için ise gün sayılıyor.
Muhalefetin Kandil'e operasyona "seçim yatırımı" iddiasıyla karşı çıkması nafile bir çaba. Nitekim CHP kısa sürede tavrını değiştirdi. İlk gün, Grup Başkanvekili Özel, "Kandil'de PKK unsuru kalmadı, bu istismardır" dediyse de daha sonra Genel Başkan Kılıçdaroğlu "olası bir Kandil operasyonu gündeme gelirse destek olacağız" açıklaması yapmak durumunda kaldı.
Bu hızlı öğrenmenin sebebi iktidarın kararlılığının fark edilmesi de olabilir. Zeytin Dalı operasyonu sırasında "Afrin merkezine girmeyin" deme hatası da hatırlanmış olabilir. Bu tür bir hatanın seçim kampanyası sırasında CHP'ye de adayı İnce'ye de oy kaybettireceği aşikâr.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Üç farklı üçüncü yol siyaseti ve DEM Parti’nin derdi 29 Mart 2024 | 61 Okunma Yerel seçimlerde sandık başı etkisi 26 Mart 2024 | 250 Okunma Dış politikada önemli ivmelenme 23 Mart 2024 | 125 Okunma Son haftaya giderken kampanyaların hali 22 Mart 2024 | 148 Okunma “Üçüncü Dünya Savaşı’na bir adım” mı? 19 Mart 2024 | 697 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar