Afrin nelerin önünü açtı?

Afrin'i ele geçirmek için 58 gün yetti. TSK ve ÖSO'nun başarılı operasyonu hızlı bir zafer getirdi. "Şanlı direniş" söylemleri ve Batı medyasındaki destekçilerin çabaları sonuç vermedi. YPG...

Afrin'i ele geçirmek için 58 gün yetti. TSK ve ÖSO'nun başarılı operasyonu hızlı bir zafer getirdi. "Şanlı direniş" söylemleri ve Batı medyasındaki destekçilerin çabaları sonuç vermedi. YPG militanları şehir savaşına cesaret edemeden Afrin merkezini boşalttılar. Kandil, şehir savaşına girmeyerek Temmuz 2015'ten sonra Sur, Cizre ve Silopi'de yaptığı hatayı tekrarlamadığını düşünüyor olabilir.

Yine "bir cepheyi kaybetmek, savaşı kaybetmek değil" ve "stratejik geri çekilme yaptığı" yorumlarıyla tabanına moral aşılamaya çalışabilir. Ancak ne bu yorumlar ne de "Afrin boyunca sürekli kâbus olma" tehdidi, YPG'nin hayati bir yenilgi aldığı realitesini örtemez.

Kürtlerin en yoğun yaşadığı ve tahkimatının en güçlü olduğu bölgeyi kaybetti. Bu yenilgi, Suriye'nin kuzeyindeki PKK-YPG yapılanmasının ve Irak'taki PKK varlığının geleceğini etkileyecek bir dönüm noktası oldu. TSK ve ÖSO sahadaki operasyonel etkinliğini ispatlamakla kalmadı. ABD'nin koruması olmazsa, YPG'yi tüm Suriye'den temizlemenin sadece birkaç ay sürebileceğini gösterdi. Zeytin Dalı'nın başarısının arkasında şüphesiz en başta askerlerimizin ve Suriyeli muhaliflerin kahramanlıkları var. Diğer faktörler ise TSK-ÖSO'nun muharebe başarısı, eğit-donat faaliyetinin etkinliği ve YPG'nin konvansiyonel savaşı tercih hatası olarak sıralanabilir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yerel seçimlerde sandık başı etkisi 26 Mart 2024 | 250 Okunma Dış politikada önemli ivmelenme 23 Mart 2024 | 125 Okunma Son haftaya giderken kampanyaların hali 22 Mart 2024 | 148 Okunma “Üçüncü Dünya Savaşı’na bir adım” mı? 19 Mart 2024 | 697 Okunma Ankara ile Bağdat arasında yeni dönem 16 Mart 2024 | 147 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar