Türk'ün Ateşle İmtihanı

Bugün 30 Ağustos. 19 Mayıs 1919'da başlayan Kurtuluş Savaşı'nın zaferle sonuçlanmasının yıl dönümü. Yunan ordusunun bütünüyle çembere alınarak imha edilmesini tamamlama ve...

Bugün 30 Ağustos. 19 Mayıs 1919'da başlayan Kurtuluş Savaşı'nın zaferle sonuçlanmasının yıl dönümü. Yunan ordusunun bütünüyle çembere alınarak imha edilmesini tamamlama ve Başkomutanlık Meydan Savaşı'nın kazanılmasını kutluyoruz. Ayrıca Kütahya ve Çivril'in işgalden kurtuluşları da önemli törenlerden nasibini almakta.

Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarının inanılmaz mücadelelerini inkâr mümkün mü? Birtakım yobazların böylesi bir öyküye hâlâ bip atma çabalarını gördükçe üzülmemek elde değil. Kullandıkları cümlelerin satır aralarında Kurtuluş mücadelesini yerenlere Türk demek mümkün mü? Benim özelliklere gençlere tavsiyem 30 Ağustos'u getiren günleri, dönemin edebiyatını okuyarak anlamaları. Bu konuda gerçekleri yansıtan en iyi anı roman Halide Edip Adıvar'a ait; "Türk'ün Ateşle İmtihanı".

Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun Yaban'ı düşman saldırısına uğrayan bir köyü anlatır. Buradaki örgütlenme ve bunun için mücadele eden bir askerin hikayesi müthiştir. Yine Karaosmanoğlu'nun kaleminden çıkan Millî Savaş Hikâyeleri ise tamamen gözlemlere dayalı öykülerden oluşur.

Mehmet Rauf'un Halâs'ında, Aka Gündüz'ün Dikmen Yıldızı'nda, Peyami Safa'nın Sözde Kızlar'ında, Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Sahnenin Dışındakiler'inde kurtuluş anılarını bulursunuz. Kemal Tahir, Talip Aydın, Talip Apayadın ve diğerlerinin eserlerini de unutmamalısınız.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İzin 20 Kasım 2020 | 189 Okunma Bağırmayın!.. 19 Kasım 2020 | 343 Okunma Harekatlar 18 Kasım 2020 | 273 Okunma Ayak topu "bizim dünyamız" 17 Kasım 2020 | 128 Okunma Söylemler/çelişkiler 16 Kasım 2020 | 173 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar