"Seçmen Ak Parti'yi uyardı"

İktidara yakın olsa da, siyasi analist ve araştırmacı Adil Gür'ün NTV'deki seçim yorumlarını beğendim. Her şeyden önce Erdoğan'a oy verenlerin bir bölümünün -yüzde 7- Ak Parti'ye oy vermemesini...

İktidara yakın olsa da, siyasi analist ve araştırmacı Adil Gür'ün NTV'deki seçim yorumlarını beğendim. Her şeyden önce Erdoğan'a oy verenlerin bir bölümünün -yüzde 7- Ak Parti'ye oy vermemesini değerlendirdi. Gür'e göre, Türkiye'de iki blokun "yeni kutuplaşması" ortaya çıktı. Bunda da uzun süredir tercihini Ak Parti'den yana kullanan eski MHP'liler tekrar partilerine döndüler. Bu dönüş particilikten ziyade, tamamen ideolojik. Bunlar zaman içinde yer değiştirme yapabiliyor. Bu kez "kulak çekmekle yetindiler". Adil Gür'ün sözünü ettiği Türkçü-Milliyetçilerin oranı en az yüzde 4. Yine Gür'e göre, Ak Parti'ye destek vermeyenlerin büyük bölümü yeni seçmenler. Yani gençler. Uyarının devamı gelir mi? İşte onu önümüzdeki yerel seçimlerde anlayabileceğiz.

İYİ Parti başarılı

Gür'ün analizinde, Meral Akşener ve arkadaşlarının başarı kazandığı da yer aldı. Onun dillendiremediği, her türlü engellemeye rağmen yeni oluşum "iki grup kuracak çoğunluğu geçtiklerine göre" bu hareket tutmuş demektir. Fransızların dediği gibi "Yavaş yavaş, hızlı git". Bu sözü özellikle politikada kullanırlar.

Dokuz ay sonra yapılacak seçimler rüştünü ispatlamanın en önemli adımı olacaktır. Kaldı ki, Muharrem İnce'nin beklenmeyen performansı İYİ Parti'nin 24 Haziran'da daha fazla tırmanmasını engelleyen etkendi.

NTV'deki analize göre İYİ Parti seçime iki tabanlı olarak girdi:

"CHP'ye kızanlar, MHP'nin mevcut yönetimine sinirlenenler". Gür, İYİ Parti'nin Ak Parti'den kopardığı oranın ancak yüzde 1-1.5 olduğunu öne sürdü.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İzin 20 Kasım 2020 | 189 Okunma Bağırmayın!.. 19 Kasım 2020 | 345 Okunma Harekatlar 18 Kasım 2020 | 274 Okunma Ayak topu "bizim dünyamız" 17 Kasım 2020 | 131 Okunma Söylemler/çelişkiler 16 Kasım 2020 | 174 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar