Ramazan fıkraları

En fanatik mezhep savunucuları bile Bektaşilere sevgi ve saygıyla bakar. Bektaşi ritüelleriyle yaşama şartları iç içe ve uzlaşmalıdır. Geçerli olan "inandığı gibi davranmak ve davrandığı gibi...

En fanatik mezhep savunucuları bile Bektaşilere sevgi ve saygıyla bakar. Bektaşi ritüelleriyle yaşama şartları iç içe ve uzlaşmalıdır. Geçerli olan "inandığı gibi davranmak ve davrandığı gibi inanmaktır". Bektaşi'nin düşüncesi "inanç, zaten yaşarken yapılması gerekenlerdir".

Bu tamamen Anadolu kökenli bir uygarlıktır. Aslında bizim insanımızın davranış biçiminin ortaya konmasıdır. Bu girişe neden gerek gördüğümü ifade edeyim. Birtakım art niyetli kimselerin ortalık kızıştırmasına neden olmak istemiyorum. Sebebim belli. Bugün Ramazan fıkraları yayınlamak istiyorum. Çoğu da aynı kökenli. Bu fıkralar yüzyıllardır halkın ağzındadır. Hepsi yaşayışın mizahıdır. Bir yerde Aydın Boysan büyüğümün ruhunu da şad etmiş olacağım.

OLMAK ÜSTÜNE

Bektaşi'den meyve isterler. O da sorar "Allah yapısı mı, kul yapısı mı?" Çoğunluk cevap verir; "Elbette Allah yapısı". Bizimki ekşi ahlatları uzatır. Ahlatı görenler anında ağız değiştirir; "kul yapısı olsun". Bu kez aşılı ve olgun armut ikram eder. Açıklamasını da şöyle yapar:

"Allah her şeyi önce ham yaratır. İnsanlar Allah vergisi olan aklı kullansın da onu terbiye etsin diye. Yaradan böylece, kendi vergisi olan aklın kullanılıp, kullanılmadığını sınar".

NEFS KONUSU

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İzin 20 Kasım 2020 | 189 Okunma Bağırmayın!.. 19 Kasım 2020 | 343 Okunma Harekatlar 18 Kasım 2020 | 273 Okunma Ayak topu "bizim dünyamız" 17 Kasım 2020 | 128 Okunma Söylemler/çelişkiler 16 Kasım 2020 | 173 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar