Peynir, artık lüks tüketim

Aylar demekten vaz geçiyorum. İkinci yılı bitireceğim ama devamlı yazdım. Süt ve süt ürünlerinin fiyatı durdurulamıyor. Kendilerini büyük ekonomist sananlar Japonya'da, Brezilya'da kurtuluş reçetesi ararken bu...

Aylar demekten vaz geçiyorum. İkinci yılı bitireceğim ama devamlı yazdım. Süt ve süt ürünlerinin fiyatı durdurulamıyor. Kendilerini büyük ekonomist sananlar Japonya'da, Brezilya'da kurtuluş reçetesi ararken bu konuya sadece ben dikkat çekmiştim. Özellikle peynir zamma doymuyor. Bir dönem adına ekşimik, lor, çökelek denen ürünler üç liraya satılırdı. Uçtu. Yarım kilosu -o bile değil, libresi yani 449 gramı- marketlerde 10 lira.

Çok şubeli kurumlarda, en ucuz peynir fiyatları ortada. 525 gramı 32.90'a satılan inek sütünden yapılmışlar var. Dikkat edin koyun veya keçi sütü değil. Sıradan taze kaşarın en ucuzu 23.95. Yanlış anlamayın onun da bir kiloluğu değil, 700 gramı. Toparlarsam süt ürünlerinde zam bir yıl içinde yüzde 32'yi geçti.

Meşrubatlar

Uludağ limonatanın benim için değeri büyüktür. Çünkü yılların kola tutkusunu sonlandırdı. Hele şekersiz olanları üretmeye başladıktan, sonra evime sadece o giriyor. Litreliği bir süre önce 2 liraya çıkmıştı. Çok geçmeden 2.25'e ve hemen peşinden 2.50 liraya yükseltildi. Dün Migros'ta baktım 3.15. BİM'de ise 2.95. Verginin artırıldığını biliyorum. Ancak fırsat bu fırsat deyip, bu kadarını anlatamazlar. Hani akaryakıta litrede 12 kuruş zammın ardından damacana suyu 1 lira daha pahalandıran zihniyet bu. Unutmadan yine Migros'tan söz edeceğim. Poğaça ve börek gibi ürünlerinde de zammı patlattılar.

Dikişler patladı

Ak Parti iktidarının en önemli politikası "Bir lokma ekmek, bir hırka"dır. "Bu işi tutturduk, milleti alıştırdık" diye sevinenler yakında ne kadar yanıldıklarının cevabını alacaklar. Oluşturulan çok sesli -onların benzetmesi- ve tek şefli medyanın da çare olamadığını görecekler. Tüm aklı başında olanlara sesleniyorum; "tencereler boş, mideler sadece tahıl beslenmesi ile dolduruluyor. İlk büyük tepkiye 11 ay sonra tanıklık edeceğiz."

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İzin 20 Kasım 2020 | 189 Okunma Bağırmayın!.. 19 Kasım 2020 | 343 Okunma Harekatlar 18 Kasım 2020 | 273 Okunma Ayak topu "bizim dünyamız" 17 Kasım 2020 | 128 Okunma Söylemler/çelişkiler 16 Kasım 2020 | 173 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar