Maaş Duası...

Bu Pazar uzun bir konu yerine kısa bölümlerden oluşan bir mavra yazmaya karar verdim. Genelde de Erdoğan Tokmakçıoğlu'ndan yararlandığımı söyleyeyim.Merhumla tanışmamızı sağlayan anımla...

Bu Pazar uzun bir konu yerine kısa bölümlerden oluşan bir mavra yazmaya karar verdim. Genelde de Erdoğan Tokmakçıoğlu'ndan yararlandığımı söyleyeyim.

Merhumla tanışmamızı sağlayan anımla başlayayım. Her nasılsa konuşmacı olduğum bir toplantıda, "Hangi tür şiirleri sevdiğim" soruldu. Verdiğim cevabı bugün gibi hatırlıyorum; "Rubai ve benzerleri". Yani 2 veya 4 mısradan meydana gelenler. Benden örnek istediler, "Ömer Hayyam'ın yazdıklarının tamamı" dedim. Ardından da, "Bizden bir ismin yazdığını tek geçerim"i ilave ettim. Herkes meraklandı ve , "Oku, oku..." diye bağırmaya başladı. İki dizeyi hemen söyledim; "Girdim yarin bahçesine / Parsellenmiş..."

Önce sessizlik oluştu, sonra müthiş bir alkış. En büyük sürpriz ise Erdoğan Tokmakçıoğlu'nun orada bulunmasıylı. Böylece tanıştık. Sevgili ağabeyime bir kez daha rahmet diliyorum.

Gülbank

Başlığı görüp Isparta dolaylarında yeni bir banka kurulduğunu sanmayın. Bu bir duanın adı. Gülbank, Osmanlı'da belli zaman ve ortamlarda okutulurdu. Mesela; yeniçerilere maaş dağıtılırken:

"Allah, Allah eyvallah

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İzin 20 Kasım 2020 | 189 Okunma Bağırmayın!.. 19 Kasım 2020 | 345 Okunma Harekatlar 18 Kasım 2020 | 274 Okunma Ayak topu "bizim dünyamız" 17 Kasım 2020 | 131 Okunma Söylemler/çelişkiler 16 Kasım 2020 | 174 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar