"Kadınlar Iııh Derse" fiyatlar düşer

Aristophanes tarihe bir komedi yazarı olarak geçti. M.Ö. 386'da öldüğünde 70 yaşındaydı. Yaşadığı sürece kırktan fazla tiyatro eseri kaleme almıştı. Genelde hepsinin temaları komedi...

Aristophanes tarihe bir komedi yazarı olarak geçti. M.Ö. 386'da öldüğünde 70 yaşındaydı. Yaşadığı sürece kırktan fazla tiyatro eseri kaleme almıştı. Genelde hepsinin temaları komedi unsurlarına dayalıydı. Kadınlar Meclisi adı verdiği ve ardından devamını getirdiği seri oyunları Atina'yla Sparta arasındaki mücadeleyi dillendirir. Tatlı hicviyle bugünlere gelen eserlerini yeryüzünde sahnelemeyen hiçbir ülke yoktur. En ünlüsü de "Kadınlar Iııh Derse".

Atina'nın yenilgisini bayan gözüyle değerlendiren oyunlar ülkemizde de sahnelendi. Hatta baş rollerini Şener Şen ve Müjde Ar'ın paylaştığı film uyarlamasını izlemeyenin kalmadığını söyleyebilirim. Aristophanes'in başarısında cinsel objelerin güzel işlenmesinin yattığını da söyleyebiliriz.

Kimi sahnelenişlerinde "Şalvar Davası" adının kullanılması bize özgüdür. Oyundaki kadın direnişi neticede onların zaferiyle sonuçlanır. Erkekler bütün istekleri kabul etmek mecburiyetinde kalırlar.

En ciddisi

Eski Yunan'daki tatlı boykotun değişik versiyonuna asırlar sonra İngiltere'de de rastlıyoruz. 2. Dünya Savaşı yılları. Almanlar hemen her gün Londra'yı bombalamakta. Bunu fırsata çeviren kasaplar, et fiyatlarına her gün zam yaparlar. Uyarılar sonuçsuz kalmaktadır.

Kentin kadınları aralarında "ne yapabiliriz" toplantılarına başlarlar. Bu kurgu gittikçe büyür. Sonunda beklenen kararı alırlar; BOYKOT. O kadar iyi dayanışma sağlanır ki, elektrik kesintilerinin sıkça meydana geldiği günlerde artık satın alınmayan etler kokuşur. Üçüncü günün sonunda istenen sonuç alınır. Savaşı fırsata çevirmeye çalışanlar tam havlu atarlar. Aracılar yollanan kadınların cevabı ilginçtir "Biraz daha burnunuz sürtsün". Boykotun yedinci günü akşamı kasaplar tam anlamıyla teslim olurlar. Direniş amacına ulaşmıştır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İzin 20 Kasım 2020 | 189 Okunma Bağırmayın!.. 19 Kasım 2020 | 343 Okunma Harekatlar 18 Kasım 2020 | 273 Okunma Ayak topu "bizim dünyamız" 17 Kasım 2020 | 128 Okunma Söylemler/çelişkiler 16 Kasım 2020 | 173 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar