İlerde bir gün uyarmadı demeyin

Yaşar Usluer dostumuz, hayli ilginç bir yorum yolladı. Tarihe kayıt düşme açısından yayınlamak istedim. Her zamanki gibi biraz kısaltmak zorunda kaldım:"Saygıdeğer Burhan abi,-Cumhurbaşkanlığı...

Yaşar Usluer dostumuz, hayli ilginç bir yorum yolladı. Tarihe kayıt düşme açısından yayınlamak istedim. Her zamanki gibi biraz kısaltmak zorunda kaldım:

"Saygıdeğer Burhan abi,

-Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi- bize göre -Tek Adam Rejimi- yani Millî Şef İnönü döneminden, Tek Adam Erdoğan Dönemine'yi değerlendireceğim.

* Atatürk, Türkiye Cumhuriyetini kurduktan sonra, her türlü tehlikeden korumak için 3 Mart 1924'te yasayla hilafeti kaldırmıştı. Son halife Abdülmecid yurt dışına çıkarılmıştı. Aynı yasayla Diyanet İşleri Başkanlığı kuruldu. 5 Şubat 1937'de laiklik, Türkiye Cumhuriyetinin temel ilkelerinden biri olarak anayasada yer aldı. Böylece din ile devlet işleri birbirinden tamamen ayrıldı.

30 Kasım 1925'te kabul edilen bir yasayla da tekke, zaviye ve türbelerin kapatıldı, türbedarlıklar ile şeyhlik, müritlik, dedelik, çelebilik gibi unvanlar kaldırıldı. 1 Kasım 1928'de yeni bir yasayla Arap harfleri yerine Latin harflerinden Türk dilinin özelliklerini taşıyan işaretlere yer verilerek 29 harfli alfabe kabul edildi. İnönü'nün -7 yıllık bir geçiş süreci ve gazeteler hem Arapça hem Türkçe yayınlansın- önerisine Atatürk 6 aylık bir süreci yeterli gördü. 'Öyle yaparsak, millet yine Arapça okur yeni harfleri öğretemeyiz' diye olayı kısa tuttu.

Kadınlar konusu

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İzin 20 Kasım 2020 | 189 Okunma Bağırmayın!.. 19 Kasım 2020 | 345 Okunma Harekatlar 18 Kasım 2020 | 274 Okunma Ayak topu "bizim dünyamız" 17 Kasım 2020 | 131 Okunma Söylemler/çelişkiler 16 Kasım 2020 | 174 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar