Bunca sorun arasında bir Katar eksikti!

Eğer Katar, dünyanın en zengin doğal gaz yataklarını bulmasa kimsenin umurunda olmazdı. Hatta burnunun dibindeki İran'a teklif edildiği dönemi hatırlıyorum. Enerjinin gücünü görüyorsunuz. Ülkedeki Şii...

Eğer Katar, dünyanın en zengin doğal gaz yataklarını bulmasa kimsenin umurunda olmazdı. Hatta burnunun dibindeki İran'a teklif edildiği dönemi hatırlıyorum. Enerjinin gücünü görüyorsunuz. Ülkedeki Şii nüfusu potansiyel tehlike görenler şimdilerde yön değiştirdiler. Bir zamanlar Afganistan'a uygulanan "Yeşil Kuşak Projesi"nin benzerini tatbik ediyorlar. Baş rolde yine ABD. Tabii onun tartışmalı başkanı D. Trump. Orta Doğu gezisinde ektiklerinin hasadını çok hızlı alacak gibi.

S. Arabistan'ın öncülüğünde toplam 7 İslam ülkesi Katar'la diplomatik ilişkileri kestiler. Bir tsunamide yeryüzünden silinecek adalar ülkesi Maldivler dahil. Tüm Katarlılar istenmeyen adam ilan edildi. Arada tuhaflıklar var. Örneğin oluşuma katılan Yemen'i duyunca insan "hangi Yemen?" diyor. Tıpkı "hangi Libya?" gibi. Bunlar da fiilen ikiye ayrılmış ülkeler.

Türkiye şaşkın

Katar'la ilişkileri iyi durumda olan tek ülke biziz. Hatta orada askeri üssümüz var. Katar yatırımları ortada. Boğaz'a, Karadeniz'e nazır muhteşem yerleri onlara verdik. Medyadaki en büyük ihaleyi yine onlar kazandı. Türkiye'nin başı her sıkıştığında, ihtiyaç duyduğu dolarları Emir Tamim bin Hamad el Sani yolladı. Bu da son 10 yılda 19 milyar doları buldu. Anlayacağınız bizim durumumuz herkesten daha kritik.

Müslüman Kardeşler'i destekleme konusunda Erdoğan ile el Sani eylem birliğinde. Bizim Cumhurbaşkanı, İhvan'ın 4 parmağını buraya taşıdı. Partisine sembol yaptı. Her bir parmağa vatan, bayrak, millet, devlet gibi isimler takıp söylüyor. Bu yüzden Erdoğan hemen arabuluculuğa soyundu. Bereket Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu gibi yapıp "taraflılık ilanında bulunmadı". Telefon diplomasisine Külliye'nin ilk konuğu olan Katar Emiri ile başladı. Bilindiği gibi el Sani üçüncü köprünün açılışında bulunacak kadar dosttu. Ekonomik ilişkilerimizi öğrenmeyen kalmadı. Bu konuda söylentiler çok fazla. Örneğin ÇAYKUR'un Katar'a satıldığı dahi konuşuluyor. Hatta pek çok kuruluşun da aynı şekilde aktarılacağı dedikoduları aldı yürüdü. Hangisine inanacağız belli değil. Ancak "en önemli döviz musluğumuz"un kapanmakta olduğu gerçek. Zaten dönmekte zorlanan ekonomik çark ne zaman normale girer tahmin bile edemiyorum.

Öte yandan bir başka tehlike Almanya cephesinde. En büyük ihracat partnerimizle köprüleri atıyoruz. Bu konu Katar'dan daha önemli. PKK destekçiliğine eklenen FETÖ'cülerin kabulü gerçeği bu duruma getirdi. İncirlik sonrası koparsak sürpriz olmamalı. Tavsiyem sadece itidalli olunması.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İzin 20 Kasım 2020 | 189 Okunma Bağırmayın!.. 19 Kasım 2020 | 345 Okunma Harekatlar 18 Kasım 2020 | 274 Okunma Ayak topu "bizim dünyamız" 17 Kasım 2020 | 131 Okunma Söylemler/çelişkiler 16 Kasım 2020 | 174 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar