Bırakmam seni...

Beşiktaş Jimnastik Kulübü (BJK), Türkiye'nin ilk spor kulübüdür. Bu sportif kurumun kurucuları dikkate alındığında Milli İstihbaratın takımı da diyebiliriz. Önce Mart 1903'de Serencebey'deki Medine...

Beşiktaş Jimnastik Kulübü (BJK), Türkiye'nin ilk spor kulübüdür. Bu sportif kurumun kurucuları dikkate alındığında Milli İstihbaratın takımı da diyebiliriz. Önce Mart 1903'de Serencebey'deki Medine Muhafızı Şeyhül Harem Osman Paşa'nın konağında Beşiktaş Bereket Jimnastik Kulübü adıyla hayata geçirildi. Osman Paşa'nın oğulları Mehmet Şamil ve Hüseyin Bereket ile mahallenin gençlerinden Ahmet Fetgeri (Aşeni), Mehmet Ali Fetgeri, Mazhar Hoca (Kazancı), Fuat Balkan, Nazım Nazif, Tayyareci Feti Beylerce kuruldu. İlk forma renkleri kırmızı-beyazdı. Kulüp önceleri  özellikle barfiks, paralel, güreş, boks, halter, eskrim, aletli ve aletsiz jimnastik alanında faaliyet  gösterdi. Ahmet Şerafettin Bey'in de katılmasıyla 1910'da bunlara futbol da ilave oldu. Beşiktaş Osmanlı Jimnastik Kulübü adıyla, tam anlamıyla futbola kayan kulüp 21 Ocak 1911'de  tüzel kişilik kazandı. Futbol takımı daha çok Akaretler ve Valideçeşmesi'nde oturan gençlerden oluşturuldu. 1913'de Balkan Savaşı'ndaki kayıplarımızın yasının belirtisi olarak İstanbul Türk İdman Birliği'yle birlikte formasındaki kırmızı siyaha dönüştürüldü ve siyah-beyaz kulübün resmi rengi olarak benimsendi. Beşiktaş Jimnastik Kulübü yıllar içinde çok sayıda seçkin sporcu ve yönetici yetiştirdi. Milli takımlara sporcu verdi. Çeşitli branşlarda çok sayıda şampiyonluk kupalarını ve madalyalarını müzesine götürdü.

***

Kulübün kurucuları arasındaki Fuat Balkan ve kardeşlerinin eskrim dalında kazandığı şampiyonluklar ayrı bir  şeref payesidir. Balkan kardeşlerin ta İrlanda'ya kadar uzanan faaliyetleri onları devrin padişahı 2. Abdülhamid'in gözünde de büyütmüştür. Makedonya'yı da onlar kurdurtmuştur. Onların tarihimizin altın sayfalarında yer alan faaliyetlerinden biri de Türk düşmanı İngiliz casus Lawrens'ten intikam alış şeklidir. Balkan kardeşler bir vesile Londra'da karşılaştıkları "Arap Lawrens" adıyla şöhret olmuş bu İngiliz ajanına; "Milletimizin intikamını senden çok kötü alacağız" demek fırsatını bulurlar. Nitekim akabinde belanın tohumlarını atarlar. İRA'yı (İrlanda Kurtuluş Ordusu) teşkilatlandırırlar. O İRA da bildiğiniz gibi yılarca Birleşik Krallığın canına okudu.

Büyük bir kıtlıktan çıkmış Dublin halkına gemiler dolusu buğday ve patates yollarlar. Böylece Lawrens'e attıkları kazık uluslararası hale dönüşür. Bu istikrarlı mücadeleleriyle Lawrens'i kahrından ölecek hale getirirler. Balkan kardeşlerin milli istihbarat kapsamındaki faaliyetleri ve sağladıkları katkı saymakla bitmez. Dünyadaki bütün istihbari faaliyetlerini "eskrimci" olarak icra ederler. Mekanları cennet olsun.

***

Kökleri bu kaynaklara dayalı, bilinen en son BJK yöneticisi Başkan Süleyman Seba'dır. Kendisi kirada otururken Fulya'dan Ümraniye'ye kadar bu kimliğiyle kulübe paha biçilmez tesisler kazandırmayı da başarmıştır. Ayrıca sözürün eri olmak konusunda da haklı bir şöhreti vardı. Nur içinde yatsın.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İzin 20 Kasım 2020 | 189 Okunma Bağırmayın!.. 19 Kasım 2020 | 343 Okunma Harekatlar 18 Kasım 2020 | 273 Okunma Ayak topu "bizim dünyamız" 17 Kasım 2020 | 128 Okunma Söylemler/çelişkiler 16 Kasım 2020 | 173 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar