Başbakan Hariri'ye yapılanlar unutuldu mu?

Yazılı tarihe geçildiğinde istihbarat ve istihbaratçılarla ilgili ilk belgeyi Çin'de görüyoruz. MÖ 5. yüzyılda yaşayan Sun Tzu'nun çalışması bugün de geçerlidir. İlginç olan Tzu'nun...

Yazılı tarihe geçildiğinde istihbarat ve istihbaratçılarla ilgili ilk belgeyi Çin'de görüyoruz. MÖ 5. yüzyılda yaşayan Sun Tzu'nun çalışması bugün de geçerlidir. İlginç olan Tzu'nun aslında bir filozof olması.

İstihbarat yapmanın önemi ve kontrespiyonajın değerini çalışmasında çok detaylı olarak anlatmıştır. Bir gizli servisin kurulması, teşkilatlanması için sunduğu öneriler asırlar boyu rehber kabul edildi.

"Savaş Sanatı" isimli bu yapıttaki savların hemen her ülkede kullanıldığını görmekteyiz. Bu tavsiyeler demetinde belki de en önemli satırlar şöyledir:

"Düşmanınız hakkındaki bilgileri hurafelerle öğrenmek mümkün değildir. İstediklerinizi sadece kuracağınız haber alma ekipleriyle öğrenebilirsiniz."

Bu filozofa göre casuslar beşe ayrılır; "İçimizdekiler, içimize sızdırılanlar, düşman safına geçenler, kelle kesen casuslar ve hayatı gözleyenler -bugünün teknoloji hırsızları-."

Diğerleri

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İzin 20 Kasım 2020 | 189 Okunma Bağırmayın!.. 19 Kasım 2020 | 345 Okunma Harekatlar 18 Kasım 2020 | 274 Okunma Ayak topu "bizim dünyamız" 17 Kasım 2020 | 131 Okunma Söylemler/çelişkiler 16 Kasım 2020 | 174 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar