ANZAK'lara anıt var da iki Babayiğit'e yok mu?

GERÇEK BİR ÖYKÜ: "Avustralya ilk resmi savaşını iki Türk ile yapmıştı. Yıl 1912, Osmanlı İmparatorluğu İngilizlere karşı destek için 350 denizciyi Hindistan'a yollar. Buradaki savaşlarda 40...

GERÇEK BİR ÖYKÜ: "Avustralya ilk resmi savaşını iki Türk ile yapmıştı. Yıl 1912, Osmanlı İmparatorluğu İngilizlere karşı destek için 350 denizciyi Hindistan'a yollar. Buradaki savaşlarda 40 Türk esir düşer. Savaş bittikten sonra bu askerleri İngilizler, gemilerinde forsa olarak çalıştırmaya başlarlar. Bunlardan biri Avustralya'ya geldiğinde iki asker bir yolunu bulup gemiden kaçarlar.

Esas hikaye bundan sonradır. Kaçan iki leventten asıl mesleği dondurmacılık olan Abdullah ve mesleği kasaplık olan Mehmet burada kendilerine yeni bir hayat kurarlar. İşleri ve kazançları iyidir ama kulakları sürekli Anadolu'da ve memleketlerindedir. Dünya kaynamaktadır. Balkanlar, Orta Doğu ve işgale uğrayan Türk yurtları. İşte bu ortamda -1915- Avustralya hükümeti, Çanakkale'ye asker gönderme kararı verir. Bu bir savaş ilanıdır. Bizim iki asker olayı duyar duymaz durum değerlendirmesi yaparlar. Türk askeriyiz ve Avustralya'da yaşıyoruz. Burası da Osmanlıya savaş açtı ve bizim ülkeyi işgale gittiler, derler. Alırlar kağıdı kalemi ve yazarlar; "Sayın Avustralya yetkilileri -Sömürge Valiliğine- biz iki Türk askeri ülkenizdeyiz. Duyduk ki devletimize savaş açmış ve Çanakkale'ye asker göndermişsiniz. Bundan dolayı biz de size savaş açıyoruz. Bu bir Osmanlı Savaş Fermanı'dır. Duyurulur".

Avustralyalı yetkililer bu mektubu alırlar. Okur ama itibar etmezler. Afyonkarahisar diyarından Tarakçıoğlu Mehmet, Karadeniz'den Menteşoğlu Abdullah, Sydney'in 250 kilometre uzağında White Rocks denilen bölgede mevzilenirler. Abdullah'ın beyaz gömleği vardır. Kasap Mehmet'in de kırmızı önlüğü. Bunlara üç hilalli bayrağı dikerler.

Bu arada Avustralya yetkilileri trenle asker toplayıp limanlara sevke devam etmektedir. Buradan da Çanakkale'ye gönderilirler. İki Türk önce rayları sökerek sabotajlara başlarlar. Üç treni bu şekilde devirirler. Bunların birinde askeri mühimmat bularak belli bir yere taşırlar. Aynı bölgede bulunan sekiz karakolu belli aralıklarla basarak askerlerin tamamını vururlar. Önceleri ne olduğunu bir türlü çözemeyen Avustralya yetkilileri sonunda iki askerin yazdığı mektubu hatırlarlar. Bölgeye takviye birlikler yollanır. İşte bu savaş Avustralya'nın ilk resmi savaşıdır. Düşünün bir tarafta koca bir ordu, karşılarında iki Türk. Buna rağmen iki babayiğit gelenlere müthiş şekilde direnirler. 60 kadar Avustralya askerini öldürürler. Çok şiddetli çatışmalar sonucunda iki Anadolu aslanı bu karlı dağlarda şehit düşerler. Mezarları Sydney'e 250 kilometre uzakta bulunan White Rocks'tadır. Bu iki yiğidin hakkını teslim eden Avustralya o bölgenin adını değiştirmiş Türk Kayalıkları adını vermiştir."

Okuduklarınızı yıllar önce birkaç gazete ve derginin tarih sayfalarında görmüştüm. Yakın dönemde de bazı internet sayfalarında buluyoruz. Öykünün doğruluğu üzerinde epey araştırma yapıldı. Gerçekliği kanıtlandı. Halen Avustralya'nın Birinci Dünya Savaşı arşivlerinde yer almaktadır.

Bir telefon

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İzin 20 Kasım 2020 | 189 Okunma Bağırmayın!.. 19 Kasım 2020 | 345 Okunma Harekatlar 18 Kasım 2020 | 274 Okunma Ayak topu "bizim dünyamız" 17 Kasım 2020 | 131 Okunma Söylemler/çelişkiler 16 Kasım 2020 | 174 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar