Ayşe Teyze'nin Filesi boş kaldı

Yarım yüzyılı geçen meslek hayatımda yüzlerce ekonomist tanıdım. Hocam olanlar dahil, yüzde 99'unu hâlâ çözebilmiş değilim. Tamamına yakınının ortak özelliği "her şeyi...

Yarım yüzyılı geçen meslek hayatımda yüzlerce ekonomist tanıdım. Hocam olanlar dahil, yüzde 99'unu hâlâ çözebilmiş değilim. Tamamına yakınının ortak özelliği "her şeyi onların bilmesi" idi.

Arada tek tük de olsa "halk ekonomisi"ni iyi bilen, daha doğrusu "herkesin anlayacağı dilde" anlatanlara rastladım. Bunlardan sadece iki ismi ön plana çıkarabiliyorum. Birini herkes biliyor; "Benim her yıl şu kadar insana iş sahası açmam şart" diyen Süleyman Demirel. Planlamasını da buna göre yapardı. Bir yerde kurgusuna "düz mantık" demek mümkündü. Yani çiklet veya gazoz fabrikası olsa da fark etmezdi. "İşte istihdam imkanı" der ve gerekli desteği anında verirdi. Türkiye şartlarını her zaman iyi okudu. Azdavay'daki buğdaydan Bolvadin'deki haşhaşa kadar yetişecek ürünü iyi tanırdı. Bu özelliğinden, bulgur pilavının "yarma" türden yapılmışını severdi. Tabii Kahramanmaraş biberinin Tonya tereyağının da kullanılmasını isterdi. Tıpkı İspir fasulyesini tercih etmesi gibi.

Hep söyledim, hep yazdım. Ufku o kadar genişti ki, Türkiye'nin gelmiş geçmiş en büyük projesi GAP'ı ondan sonra gelenler hâlâ bitiremediler. Tamamlanmamasının sebebi ise belli; ne Süleyman Demirel var, ne de bir başka barajlar kralı Halil Sedat Üründül. Artık hayatta değiller. Her ikisine de rahmetler olsun.

Halkın ekonomisti

İsimlerini yazıp, küçük düşürmek istemiyorum ama elini sallasan büyük ekonomistlere çarpan yıllara geldik. "Peki bu kriz neden?" diyecek olursanız cevabım "horozun bol olduğu yerde sabah geç olur"dur. Zaten bunların yazdığı ve söylediklerini anlamak mümkün değil. Hong Kong ve Brezilya borsalarında uzmandırlar. Bizim Tahtakale'ye ise hayatlarında uğramamışlardır. Kendi adıma bunları hiç ciddiye almam. Önemli kuruluşların yönetim kurulu üyeliği ya da danışmanlıklarla geçiniyorlar.

Böyle bir dönemde önemli bir ismi, Prof. Dr. Güngör Uras'ı kaybettik. Son anına kadar "halkın ekonomistliği"ne devam etti. NTV'de Berfu Güven ile dolaşırken izledik. Etiketlerin nabzını elinden hiç bırakmadı. Yarattığı Ayşe Teyze ve Ali Rıza Amca tiplemeleriyle, sokağın anlayacağı ekonomistliği yaptı. Ayşe Teyze'nin "Pazar Filesi" şimdi de dolar mı? İşte o biraz zor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İzin 20 Kasım 2020 | 189 Okunma Bağırmayın!.. 19 Kasım 2020 | 339 Okunma Harekatlar 18 Kasım 2020 | 272 Okunma Ayak topu "bizim dünyamız" 17 Kasım 2020 | 128 Okunma Söylemler/çelişkiler 16 Kasım 2020 | 173 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar