Palyaço fobiniz yoksa da olacak!

Stephen King’in en bilinen romanlarından biri olan “O”nın ilk yarısı dehşetengiz bir korku draması!  Ünlü gerilim/korku romanları yazarı Stephen King’in 80’lerin ortasında yayımlanmış ve...

Stephen King’in en bilinen romanlarından biri olan “O”nın ilk yarısı dehşetengiz bir korku draması!  Ünlü gerilim/korku romanları yazarı Stephen King’in 80’lerin ortasında yayımlanmış ve tutkunlarını ziyadesiyle memnun etmiş bir romanıdır “O”. Usta yazar, romanını kimi insanlarda had safhada bulunan ‘palyaço fobisi’ni (koulrofobi) bir grup çocuğun büyüme korkularıyla birleştirdiği bir hikayeyle inşa etmişti. Palyaçolar, özellikle de çocukları güldürmek için yüzünü, daha doğrusu mimiklerini ve ifadelerini cafcaflı boyalarla, sürekli gülermiş gibi yapan bir maskeyle kapatan insanlardır. Bu yüzden bu fobiye sahip olanlar, palyaçoların amaçları dışında niyetleri olan insanlar olmalarından şüphe duyar ve tedirgin olurlar.

“O”da 1989 yılının yazında küçük bir Amerikan kasabasında sadece çocuklar tarafından farkedilen ve onların peşine düşüp, korkularından faydalanan canavar bir palyaço var. Pennywise adlı bu palyaço görünümlü canavar, kurban olarak seçtiği çocukların hayattaki en büyük korkularından faydalanarak tuzaklar kurmakta ve onları ağına düşürerek katletmektedir. Kendilerine “Ezikler Kulübü” adında bir çete kurmuş olan dört çocuk aralarına katılan 3 yeni arkadaşla bu korkunç tehditten kurtulmaya çalışacaklardır.

Video kaset kiralama döneminde elden ele dolaşan kasetlerden biriydi “O”nun ilk uyarlaması. King’in büyük hacimli romanı iki bölümlü bir mini dizi olarak 1990’da televizyona uyarlanmıştı. İlk bölümde kasabanın çocuklarının Pennywise ile giriştikleri korku dolu mücadeleyi, ikinci bölümde de onların yıllar sonra, olgun halleriyle bu belayla tekrar karşı karşıya gelişleri anlatılmaktaydı. Palyaço Pennywise’ı canlandıran yetenekli aktör Tim Curry’nin performansı dışında, romanın üzerine çıkan bir etki bırakmıyordu. Yıllar sonra romanın hakkını verebilen bir sinema uyarlamasını hakediyordu bu hikaye.
Çünkü King çocukların ön ergenlik döneminde yaşadığı büyüme sancıları, korkularla başetme, hayatın zorluğuyla yüzleşme gibi meselelerini eserlerinde bir dönem ustaca işleyebilmişti. “O”nun yanısıra “Yanımda Kal” (Stand By Me) ve takma isimle yazdığı “Uzun Yürüyüş” (The Long Walk) gibi güçlü romanları en çok da bu temalardan besleniyordu. “O”nun kahramanlarının hepsinin ailelerinden gelme kimi korkuları var. Baskıcı baba, tacizci baba, sevgisiz anne, ilgisiz baba gibi bir dizi olumsuz ebeveynden bahsediyoruz. Bunun yanında elbette çevrelerinde maruz kaldıkları zorbalıklarla, geçirdikleri fiziksel/manevi değişimlerle de cebelleşmekteler.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İçimizdeki çocuğu korumak 04 Ağustos 2018 | 131 Okunma Altıncı filmde ve hâlâ çok iyi 28 Temmuz 2018 | 139 Okunma 10 yıl sonra tekrar Mamma Mia! 21 Temmuz 2018 | 2.176 Okunma Uzun ince bir binadayım! 14 Temmuz 2018 | 88 Okunma Boyu küçük, işlevi büyük bir kahraman! 07 Temmuz 2018 | 87 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar