Her şey çok daha güzel olabilirdi!

Türk edebiyatının önemli yazarlarından biri olan Peyami Safa’nın Server Bedi takma ismiyle yazdığı piyasa romanlarından bir kısmının kahramanı Cingöz Recai’dir. Ünlü Fransız roman karakteri Arsen...

Türk edebiyatının önemli yazarlarından biri olan Peyami Safa’nın Server Bedi takma ismiyle yazdığı piyasa romanlarından bir kısmının kahramanı Cingöz Recai’dir. Ünlü Fransız roman karakteri Arsen Lüpen’in Türkiye’deki karşılığı gibi de tanımlanabilir. Recai de Arsen gibi kibar bir hırsızdır. Ama Arsen’den kesinlikle daha Robin Hood’dur. Parasını çalacağı adamlar zenginliklerini kötü yollarla elde etmişler ya da kötülük yapmak için kullanmaktalardır. Cömert, merhametli ve ahlaklı bir hırsızdır. Peşinde de onun için bir baba figürü de sayılabilecek başkomiser Mehmet Rıza vardır hep. Recai çapkındır ve ona aşık olan kadınlar sonunda ya ölürler ya da mutsuz kalırlar.

Bu okuması son derece keyifli kahramanı Yeşilçam iki kere sinemaya uyarladı daha önce. Kibar hırsızı 1954 yapımı Metin Erksan filminde Turhan Seyfioğlu, 1969 yapımı Safa Önal filminde de Ayhan Işık canlandırmıştı. Özellikle Ayhan Işık’ın kariyerinde üzerine en çok yakışan rollerden biriydi Cingöz Recai. Ayhan Işık’ın Recai karakterine eklediği kötü adam gülüşü hâlâ izleyenleri şaşırtan bir efekttir.
Türk sinemasında iyi polisiyenin eksikliğinden bahsedilir yıllardır. Oysa Peyami Safa’nın “Cingöz Recai” kitapları keyifli birer hırsız-polis kovalamacası sunmasının dışında Sherlock Holmes romanlarındaki kadar olmasa da iyi kurulmuş küçük polisiye komplolar da barındırır. Safa’nın lezzetli üslubu, nüktedan diyalogları zenginleştirir hikayeleri en çok.

2017 model “Cingöz Recai”nin iyi bir proje olabilmesi için bir çok nedeni var. Kaynak konusunda Safa’nın eserleri hazır. Başta “Ezel” olmak üzere günümüz TV sektöründe ilgi çekici senaryolara imza atan Pınar Bulut-Kerem Deren çifti senaryolaştırıyor. Daha yeni Adana’dan ‘En İyi Yönetmen’ ödülüyle dönen Onur Ünlü yönetmen koltuğunda oturmuş. Yetenekli, popüler ve ışıltılı isimlerden bir araya getirilmiş bir oyuncu kadrosu toplanmış. Ama maalesef daha en baştan yanlış kurgulanmış bütün her şey.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İçimizdeki çocuğu korumak 04 Ağustos 2018 | 131 Okunma Altıncı filmde ve hâlâ çok iyi 28 Temmuz 2018 | 142 Okunma 10 yıl sonra tekrar Mamma Mia! 21 Temmuz 2018 | 2.181 Okunma Uzun ince bir binadayım! 14 Temmuz 2018 | 88 Okunma Boyu küçük, işlevi büyük bir kahraman! 07 Temmuz 2018 | 87 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar