Hafif bir soygun hikayesi!

“Şanslı Logan” seyircisine iyi vakit geçirtmek dışında pek bir amaç taşımıyor.  Steven Soderbergh bol sürprizli bir yönetmen aslında. Kariyerinin ilk yıllarında “Seks Yalanları” (Sex...

“Şanslı Logan” seyircisine iyi vakit geçirtmek dışında pek bir amaç taşımıyor.  Steven Soderbergh bol sürprizli bir yönetmen aslında. Kariyerinin ilk yıllarında “Seks Yalanları” (Sex, Lies & Videotape), “Denizci” (Limey), “Aşk ve Para” (Out of Sight) gibi tür sinemasının sınırları içinde ama farklı manevralar geliştirebildiği çok iyi filmlerin yanı sıra “Kafka”, “Bubble”, “Çok Özel” (Full Frontal) gibi bağımsız ruhlu filmlere de imza attı. Zıpır ve nüktedan “Ocean’s” filmleri, “Erin Brokovich” veya “Traffic” gibi Oscar’lara göz kırpan drama filmler, “Che” gibi iki filmden oluşan uzun ve etkili bir biyografi filmi çıkarabilmekte mesela.
Yönetmen yeni filmi “Şanslı Logan”da da istediği yıldız oyuncuyla, istediği her hikayeyi çekecek güce ve konuma sahip olduğunu bir kez daha kanıtlıyor. Ama zaten yine kendisinin çektiği kalabalık kadrolu, şık ve ışıltılı soygun filmlerinin taşrada geçen versiyonunu, içine biraz ‘Küçük Gün Işığım” (Little Miss Sunshine) teması ve biraz da Coen kardeşlerden ödünç alınmış gibi duran espriler katarak yazılmış bir senaryoyu çekmeyi tercih etmesi ilginç!

Hayatında neredeyse hiçbir şeyi yolunda gitmeyen Jimmy Logan, kendisi gibi talihsizlikler içinde yaşayan tek elli barmen kardeşi Clyde ile birlikte, kasabalarındaki NASCAR yarışları pistini soymaya karar verir. Birlikte bir ekip kurarlar, türlü sorunların ve komik durumların yaşandığı soygun başlar.
“Şanslı Logan” elbette kimi esprileriyle parlayan sahnelere sahip ama toplamda heyecan yaşatmaktan uzak bir soygun komedisi. Soderbergh’in çok iyi yaptığı hızlı öykü kurgusu burada da var. Ama iki saat süren bu hikaye fazla hafif ve özünde seyircisine bir parça eğlence vermek dışında hiçbir şey anlatmıyor. Film, Jimmy’nin kızı Sadie ile paylaşımlarında kimi sevimli sahnelere sahip; mesela baba-kız araba tamir ederken yaptıkları sohbet, küçük kızın okul gösterisinde babasına yaptığı duygusal jest gibi… Bu sahneler filmin kalbini oluşturuyor. Ama Soderbergh’in “Ocean’s” filmlerindeki enerjiden yoksun bir hikaye bu. O filmlerde de bazı abartılı ve inanılması zor rastlantılar vardı ama filmin ustaca yaratılmış atmosferi eşliğinde kabul edilebiliyorlardı. Burada ise hikayedeki kimi tutarsızlıklar görmezden gelinse bile etkileyici veya heyecan vericilikten uzaklar. Karakterlerin motivasyonları çok belirgin olmadığı gibi karşılarında net bir kötü karakter ya da bir düşman da yok.
Gelgelelim; hapishanede geçen “Game of Thrones” esprileri, ekibin bombacısını oynayan Daniel Craig’in kullandığı ev yapımı bombasının tarifini duvarda tebeşirle küçük bir kimya dersi şeklinde tarif etmesi gibi çok eğlenceli espriler var. Ama genelde bir parça uzun olmuş hissine engel olamıyorlar yine de bu parlak fikirler.
Adam Driver’ın bir Coen Kardeşler karakteri gibi gösterdiği performans, ikibinli yılların James Bond’u Daniel Craig’in ve genç aktris Riley Keough’un sevimli oyunları diğerlerine göre öne çıkmakta. Artık Soderbergh’in gedikli oyuncusu haline dönüşen Channing Tatum ise sıradan performansıyla sönük kalıyor…

2,5 yıldız
Şanslı Logan
Logan Lucky
Yönetmen: Steven Soderbergh
Oyuncular: Channing Tatum, Adam Driver, Riley Leough
119 dakika, 13+

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İçimizdeki çocuğu korumak 04 Ağustos 2018 | 131 Okunma Altıncı filmde ve hâlâ çok iyi 28 Temmuz 2018 | 143 Okunma 10 yıl sonra tekrar Mamma Mia! 21 Temmuz 2018 | 2.182 Okunma Uzun ince bir binadayım! 14 Temmuz 2018 | 88 Okunma Boyu küçük, işlevi büyük bir kahraman! 07 Temmuz 2018 | 87 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar