Dinozorlu felaket filmi

Bitmesine bir türlü izin verilmeyen serilerden biri olan “Jurassic Park” beşinci filmiyle ilerlemeye devam ediyor. Steven Spielberg’in 1993 yapımı ilk “Jurassic Park” filmi ses teknolojisinde ve görsel efektlerde son derece...

Bitmesine bir türlü izin verilmeyen serilerden biri olan “Jurassic Park” beşinci filmiyle ilerlemeye devam ediyor.

Steven Spielberg’in 1993 yapımı ilk “Jurassic Park” filmi ses teknolojisinde ve görsel efektlerde son derece yenilikçi bir filmdi. İlk defa beyazperdede bu kadar inandırıcı dinozor görüntüleri elde edilmişti. Yani filmde yeniden üretilen dinozorlar sanki gerçekten de “yeniden üretilmiş”lerdi. Yeniden üretilen dinozorları sergilendiği parkta ‘tanrıcılık’ oynayan insanların hırslarının yolaçtığı bir dizi olay yüzünden heyecanlı bir ölüm kalım mücadelesi başlıyordu. Bu ilk “Jurassic Park” filminde iki farklı tipteki kahramanı takip ediyorduk. Çocuklarla anlaşamayan ve biraz daha ciddi bir Indiana Jones profili çizen Grant ile bencil ama eğlenceli matematikçi Malcolm, onları canlandıran oyuncuların da katkılarıyla kendilerini takip etmeye çağıran karakterler olmuşlardı.

Birini Spielberg’in çekmesine rağmen, ilk filmden daha iyi olmayan iki devam filmi daha izledik sonra. 2015’te Spielberg’in yapımcısı olduğu “Jurassic World” dinozor gerilimlerine alışmış seyirciye fazla yeni bir malzeme sunamıyor, sadece yeni kahramanlarla ilk filmi tekrar ediyor duygusu yaratıyordu.
Aslında bu filmde de vardı genetiğiyle oynanmış, zorla üretilmiş yeni model bir dinozor olan ‘indominus rex’. Filmin getirdiği tek açılım bu “Frankenstein” dokunuşuydu yani. Yeğenlerini korumaya çalışan işkolik genç kadın Claire ve maceraperest kahraman erkek Owen’ın kontrolden çıkan parktaki mücadelesi belli oranda iyi bir seyirlik sunmuştu yine. Üç yıl sonra gelen devam filminde yine insanlığın genetikle oynama merakı ateşleyici tema olmuş. Parkta yaşanan kargaşadan sonra adadaki yanardağın harekete geçmeye başladığı Nubar Adası’nda bırakılan ‘sonradan yaratılmış’ dinozorların kurtarılması ya da kendi kaderlerine terkedilmesi paradoksu yaşayan bürokratların nihai kararı onların zaten sonradan yaratılmış canlılar oldukları için ölüme terkedilmeleridir. Ama zengin işadamı Lockwood, bazı ender türlerin korumak adına onların adadan transfer edilmeleri için bir ekip kurar. Bu ekipte Claire ve Owen da vardır. Ancak ekipte Lockwood’un iyi niyetli yaklaşımını suistimal eden insanlar da çıkacak ve yeni bir karmaşaya yol açacaklardır elbette.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İçimizdeki çocuğu korumak 04 Ağustos 2018 | 131 Okunma Altıncı filmde ve hâlâ çok iyi 28 Temmuz 2018 | 139 Okunma 10 yıl sonra tekrar Mamma Mia! 21 Temmuz 2018 | 2.176 Okunma Uzun ince bir binadayım! 14 Temmuz 2018 | 88 Okunma Boyu küçük, işlevi büyük bir kahraman! 07 Temmuz 2018 | 87 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar