Doğal dostlar: Türkiye, Rusya ve İran

Amerikan yazar ‘Türkiye, Rusya, İran yapay dostlar’ diyor. Dediğine göre, Türkiye ile İran’ın arasında 150 yıldır bir çatışma yok ama biri Sünni öbürü Şii Müslüman olarak hep...

Amerikan yazar ‘Türkiye, Rusya, İran yapay dostlar’ diyor. Dediğine göre, Türkiye ile İran’ın arasında 150 yıldır bir çatışma yok ama biri Sünni öbürü Şii Müslüman olarak hep mesafeli ve birbirine karşı temkinliler. Yine onun dediğine göre Türkiye ile Rusya, başta kim olursa olsun hep kavgalı olmuşlar. Yazının sahibi, bu üçlünün şimdi birbirlerine yakın görünmeleri “ABD’nin Suriye siyaseti yüzünden” diyor. ABD, Suriye siyasetini, bu üçünün arasındaki yapay dostluğun güçlenmesine yol açmayacak şekilde yürütmeli uyarısında bulunuyor.

Yazıda Dov Zakheim imzası var. Yazı, Foreign Policy adlı dergide bu ay -Eylül’de- yayımlanmış. Aynı günlerde üç ülkenin askeri yöneticileri ortak toplantılar yapmışlardı, belli ki yazıya neden olan olay bu toplantılar.

***

Yazarın dikkat çektiği üç ülke ve üçünün arasındaki dostluğun yükselmesi, açıkça anlaşılıyor ki, Amerikan çıkarlarına uygun değil. Bu açıdan gerçekçi ve bizim için de uyarıcı olması gereken bir yazı. Ama bu üç ülke arasında zorlama dostluk yaftası gerçeğe uygun değil. Yalnızca, üçünün arasını bozma siyasetinin kolayca başarılı olabileceğini göstermek gayretinin ürünü. Asıl yapay ve zorlama olan, uygar Atlantik imalatıyla hepimizin aklına çakılmak istenen “doğal düşmanlar” yaftası.

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
2019 yerel seçimi hakkında 20 Şubat 2019 | 460 Okunma 2019 yerel seçimi hakkında 20 Şubat 2019 | 18 Okunma Türkiye’nin geleceğine! 13 Şubat 2019 | 170 Okunma Bolton’lara karşı biz 10 Şubat 2019 | 327 Okunma Bolton’lara karşı biz 10 Şubat 2019 | 39 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar