Devletin fahrî bölgeleri

Arapça’dan gelme fahrî, Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre, birincisi onursal ve ikincisi gönüllü, karşılıksız anlamına geliyor. Fahrî Doktora ilk anlama uygun düşüyor, Türkçesini...

Arapça’dan gelme fahrî, Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre, birincisi onursal ve ikincisi gönüllü, karşılıksız anlamına geliyor. Fahrî Doktora ilk anlama uygun düşüyor, Türkçesini kullanacak olsak ‘Onursal Doktora’ deriz. Fahrî konsolosluk ise ikinci anlama uygun; Türkçesiyle ‘Gönüllü Konsolosluk’.

*

Başka ülkeler Türkiye’de ve Türkiye de başka ülkelerde büyükelçilik ve konsolosluk adı verilen resmi birimleriyle temsil ediliyorlar. Bunların yanısıra bir de, ülkelerin diğer ülkelerde, illa başkentte değil illerinden herhangi birinde çalışan “fahrî”leri olabiliyor. Başka ülkelerin Türkiye’de olduğu gibi, Türkiye’nin de başkalarında fahrî’leri var.

İlgili ülke, Türkiye’de yaşayan Türk vatandaşlarından birine bu işi öneriyor; o kişinin kabulü üzerine öneri bizim hükümete götürülüyor; hükümet kabul ederse “fahrî”ler işe başlıyor. Bu, genel olarak işadamları dünyasının oyun alanı. Unvanı alan kişi diplomatik yeşil CC plakalı arabaya, yabancı misyon personeli kimlik kartına, bulunduğu kentte A sınıfı protokolde temsile, ilgili ülkeyle yapılan resmî görüşmelerde yer almaya kadar çeşitli ayrıcalıklara sahip oluyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
2019 yerel seçimi hakkında 20 Şubat 2019 | 461 Okunma 2019 yerel seçimi hakkında 20 Şubat 2019 | 20 Okunma Türkiye’nin geleceğine! 13 Şubat 2019 | 171 Okunma Bolton’lara karşı biz 10 Şubat 2019 | 329 Okunma Bolton’lara karşı biz 10 Şubat 2019 | 40 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar