Rusya’da ‘18 bizde ‘19 seçimi

Bugün komşumuz Rusya’da Başkanlık seçimi var. Başkanlık yarışına 34 kişi istek göstermiş; 8 aday yarışma yeterliği kazanabilmiş durumda. Tahminlere göre Başkan Putin, halktan, önceki...

Bugün komşumuz Rusya’da Başkanlık seçimi var. Başkanlık yarışına 34 kişi istek göstermiş; 8 aday yarışma yeterliği kazanabilmiş durumda.
Tahminlere göre Başkan Putin, halktan, önceki seçimlerden daha yüksek bir oranla destek bulacak. Büyük bölümünü devlet başkanı, dört yıllık bir bölümünü ise başbakan olarak geçirdiği 18 yıllık hizmet süresine 6 yıllık yeni bir dönem ekleyecek. 
***
Rusya Federasyonu’nda, bizde 2019’da yaşanacak durumdan farklı olarak, başkanla aynı gün meclis yani milletvekilliği seçimi yok; yalnızca başkanlık seçimi var. Rusya Federasyonu meclisinin üst kanadı Federasyon Konseyi ile alt kanadı Devlet Duması, 2016 yılında seçilmiş. Her ikisinin görev süresi beş yıl. Dönemlerinin ortasındalar. Meclisin dönemi bittiğinde Başkan daha iki yılını ancak tamamlamış olacak. Böylece tüm kurumlar aynı anda doldur-boşalt sarsıntısına uğramadan, devlet yönetimi, görece daha sakin yenilenirmiş gibi görünüyor.
***
Rusya’nın Başkanı seçildiğinde, anayasaları gereğince, işbaşındaki Rusya Federasyonu Hükümeti ona gelip istifasını verecek. Seçilen Başkan, mevcut başbakanla devam etmek isteyebilir ya da istemeyebilir. Kimin başbakan olmasına karar verdiyse, o adı meclisin alt kanadı Duma’nın onayına sunacak. Yeni başbakan işe ancak Duma onay verirse başlayabilecek.
Rusya’da, bizde 2019’dan itibaren işlemeye başlayacak sistemden farklı olarak, başbakan ve onun başkanlığında hükümet var. Bizim 2019 sisteminde böyle şeyler yok. Dolayısıyla hükümeti kurma işinde TBMM hiçbir biçimde devrede olmayacak.
***
Rusya’da bugün seçilecek Başkan, kendisine “başkan yardımcıları” atamayacak. Rusya...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
2019 yerel seçimi hakkında 20 Şubat 2019 | 460 Okunma 2019 yerel seçimi hakkında 20 Şubat 2019 | 18 Okunma Türkiye’nin geleceğine! 13 Şubat 2019 | 170 Okunma Bolton’lara karşı biz 10 Şubat 2019 | 327 Okunma Bolton’lara karşı biz 10 Şubat 2019 | 39 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar