Yeniden bloklaşma ihtimali

2. Dünya Savaşı’nın bitişi Avrupa devlerinde 8 Mayıs’ta, Rusya’da ise 9 Mayıs’ta kutlanıyor. Almanya’nın teslim olduğunu açıkladığı 8 Mayıs gecesinde, Rusya’da saat farkı...

2. Dünya Savaşı’nın bitişi Avrupa devlerinde 8 Mayıs’ta, Rusya’da ise 9 Mayıs’ta kutlanıyor. Almanya’nın teslim olduğunu açıkladığı 8 Mayıs gecesinde, Rusya’da saat farkı nedeniyle takvim 9 Mayıs’ı gösterdiği için böyle bir farklılık söz konusu.

Bununla birlikte taraflar çok isteselerdi, iki tarihten birini ortak gün olarak kutlayabilirlerdi. 9 Mayıs Avrupa ülkelerinde “Avrupa günü” olarak kutlanırken Rusya’da Büyük Vatanseverlik Savaşı’nın “zafer” günü olarak kutlanıyor. Bu durumda Avrupa ülkeleri barışı dile getirirlerken aynı gün Ruslar savaşı nasıl kazandıklarını anmış oluyorlar.

Rusya’nın savaşın bitişini savaş araçlarının resmi geçit töreniyle anması biraz ironik tabi. Türkiye’de de yıllarca cumhuriyetin hatta meclisin kuruluşunu toplu tüfekli gösterilerle kutladığımızdan, bizlere o kadar tuhaf gelmiyor olabilir. Ancak Rusya’nın bir dünya savaşının bitişi için bu tür bir gösteriyi seçmiş olması, belki barış adına gösterip sergileyecek çok fazla malzemesi olmamasıyla ilgili olabilir. Belki de Rusya bu yıl hiç olmadığı kadar abarttığı bu kutlamayla dünyaya nasıl kafa tuttuğunu göstermek istemiştir. Zira Rusya tören vesilesiyle T14 Armada tankları başta olmak üzere bir çok yeni ağır silahını sergiledi; Rus ve Çin askerleri gösteri yürüyüşüne birlikte katıldı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İflas eden tüccar, eski defterleri karıştırırmış 27 Şubat 2019 | 3.625 Okunma Fransa’da Yahudi düşmanlığı 22 Şubat 2019 | 305 Okunma ABD’de Amerikan tipi darbe 20 Şubat 2019 | 2.507 Okunma ABD-Rusya: denetimli gerginlik 15 Şubat 2019 | 4.253 Okunma Oyun kötüyse, rol kapmaya çalışan çok olur 13 Şubat 2019 | 1.583 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar