Yeni tarz savaşlar

Günümüzdeki bazı göstergeler, devletler arası mücadelenin klasik savaş yöntemlerine geri dönüldüğünü düşündürüyor. NATO’nun Libya müdahalesi; ABD liderliğindeki koalisyonun...

Günümüzdeki bazı göstergeler, devletler arası mücadelenin klasik savaş yöntemlerine geri dönüldüğünü düşündürüyor. NATO’nun Libya müdahalesi; ABD liderliğindeki koalisyonun IŞİD’le mücadele kapsamında yapılan bombardımanlar bunlardan bazıları.

Kaçıncı nesil savaşlar olarak adlandırılırlar bilinmez ama, tüm bu yeni savaş biçimlerinde bazı ortak noktalar bulunuyor. Hepsinde iktidarla mücadele eden muhalif gruplar var; dertleri ya devleti ele geçirmek ve rejimi devralmak ya da devlet içinde kendilerine bir iktidar ve egemenlik alanı yaratmak. Hepsinde, çatışmalarda epeyce insan öldükten sonra yapılan uluslararası askeri müdahaleler var. Bu müdahaleler, bir ülke liderliğinde oluşan koalisyon tarafından gerçekleştiriliyor ve genel olarak seçilen hedefe hava bombardımanı yapılıyor. Yine hemen hepsinde, destek verilen tarafa “askeri eğitim” adı altında asker gönderiliyor.

Sayıları 300 ile 1000 arasında değişen eğitici askerler, öğretmenmiş gibi tanımlanmakla birlikte, bunlar savaşın havadan değil karadan müdahale aşamasını ima ediyor. Örneklerde ortak olmayan konu ise, koalisyon güçlerinin bazı yerlerde muhalifleri, bazı yerlerde ise iktidarları hedef almaları.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İflas eden tüccar, eski defterleri karıştırırmış 27 Şubat 2019 | 3.625 Okunma Fransa’da Yahudi düşmanlığı 22 Şubat 2019 | 305 Okunma ABD’de Amerikan tipi darbe 20 Şubat 2019 | 2.507 Okunma ABD-Rusya: denetimli gerginlik 15 Şubat 2019 | 4.253 Okunma Oyun kötüyse, rol kapmaya çalışan çok olur 13 Şubat 2019 | 1.583 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar