Wikileaks ve bu de kez Fransa

Wikileaks belgeleri ABD’nin kimleri dinlediğini deşifre etmeye devam ediyor; bu sefer konumuz Fransa. 2006-2012 yılları arasında ABD’nin sırasıyla Chirac, Sarkozy ve Hollande’ı, yani üç cumhurbaşkanını...

Wikileaks belgeleri ABD’nin kimleri dinlediğini deşifre etmeye devam ediyor; bu sefer konumuz Fransa.

2006-2012 yılları arasında ABD’nin sırasıyla Chirac, Sarkozy ve Hollande’ı, yani üç cumhurbaşkanını dinlediği ortaya çıktı. Bu demektir ki ABD zaten tüm cumhurbaşkanlarını dinlemiş ve dinlemeye de devam ediyor; üstelik bu uygulama Fransa, Almanya ya da Suudi Arabistan ile sınırlı değil. Wikileaks, ABD’nin dinlediğiyle birlikte, nasıl dinlediğinin de ortaya çıkmasını sağladı. Paris’in tam merkezinde bulunan ABD Büyükelçiliği’nin tepesinde kurulmuş olan dinleme tesisiyle bir kaç yüz metre mesafedeki Elysée Sarayı, Parlamento ve İç İşleri Bakanlığı rahatça izlenebilmiş. Nedense Fransız istihbaratı da ABD Büyükelçiliğinin tepesindeki çanakların ne işe yaradığını hiç merak etmemiş.

Basiretleri bağlanmış diyelim. Wikileaks, bir kaç gün önce Suudi belgelerini açığa çıkarırken görüşmelerin içeriğini de yayınlamıştı. Fransa konusunda bir fark var; ABD’nin Fransa’yı dinlediğini öğreniyoruz ama ne duyulduğunu bilemiyoruz.

Dinlenilen konular oldukça vahim olmalı ki, Fransa’da neredeyse olağanüstü hal ilan edildi. Belki Fransa ABD tarafından dinlenmeye değer bulunduğu için bu işi büyütmeyi tercih etmiş de olabilir; ama daha çok telaşın içerikle ilgili olduğu anlaşılıyor.

Esas Sarkozy dinlenmiş

Kabul etmek gerekir ki söz konusu tarihler Chirac’ın son, Hollande’ın da ilk zamanlarına karşılık geliyor. Buna göre ABD’nin esasen Sarkozy’yi dinlediği belgeler ifşa ediliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İflas eden tüccar, eski defterleri karıştırırmış 27 Şubat 2019 | 3.623 Okunma Fransa’da Yahudi düşmanlığı 22 Şubat 2019 | 305 Okunma ABD’de Amerikan tipi darbe 20 Şubat 2019 | 2.506 Okunma ABD-Rusya: denetimli gerginlik 15 Şubat 2019 | 4.250 Okunma Oyun kötüyse, rol kapmaya çalışan çok olur 13 Şubat 2019 | 1.579 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar