Türkiye-İsrail ilişkilerinde normalleşme

Uluslararası politikada bir günde ortaya çıktığı sanılan bazı gelişmeler, uzun bir geçmişe sahip olabilir. Türkiye-İsrail ilişkilerinin yeniden gündeme taşınması, tam da bu duruma bir örnek...

Uluslararası politikada bir günde ortaya çıktığı sanılan bazı gelişmeler, uzun bir geçmişe sahip olabilir. Türkiye-İsrail ilişkilerinin yeniden gündeme taşınması, tam da bu duruma bir örnek durumunda.

Mavi Marmara krizi sonrasında İsrail-Türkiye ilişkileri epeyce tartışılmış, ardından gündemi “Arap Baharı” kaplamış, sonra da tüm dikkatler Suriye’de toplanmıştı. Tüm bunlar yaşanırken kamuoyu Türkiye-İsrail ilişkilerini unutmuş olabilir, ancak devletler her koşulda ikili ilişkilerini, öyle ya da böyle, unutmaz ve üzerinde çalışmaya devam eder.

Türkiye, Mavi Marmara sonrasında ikili ilişkisinin zeminini, özür-tazminat- Gazze ablukasının kaldırılması konularıyla belirlemişti. Tabi bu arada krize yol açan geminin nereden hareket ettiği, neden İsrail’in ne yapacağını bildiği halde bu yola çıktığı üzerine de çalışıldı. İki ülke arasında siyasi gerilim ve diplomatik diyalogsuzluk sağlanması için kimlerin çaba gösterdiğini de kaydetti.

İsrail, Mavi Marmara konusunu yönetemedi ve iki ülkenin arasının açılmasına yol açabilecek gelişmeleri öngöremedi.

İsrail’in yalnızlaşması

Türkiye ile İsrail’in siyaseten birbirlerinden uzaklaşmaları, İsrail’in bölgede çok daha fazla yalnızlaşmasına yol açtı. Gazze’ye uygulanan abluka, bir anlamda İsrail’in kendi çevresine duvar örmesine neden oldu. Bu arada Obama ABD’sinin İsrail’e Filistin konusunda yaptığı baskıları da bu sürece eklemek gerekiyor.

ABD başta olmak üzere geleneksel müttefikleriyle ilişkileri gerilen İsrail, Rusya, GKRY ve Yunanistan eksenine yakınlaştı. Rusya dışındaki diğer iki ülkenin İsrail’in güvenliğine bir katkı sağlayacağı yoktu; bu sadece Türkiye’yi çevreleyerek üzerinde bir baskı oluşturma amacı taşıyordu. Ancak kısa bir süre sonra koşullar değişti.

İran, Suriye’de giderek daha etkin hale geldi ve İsrail’in esas çekindiği oyuncu olan İran, İsrail’e ulaştı. Bunun hemen ardından Rusya Suriye’ye müdahale edince muhtemelen İsrail bir miktar rahatlamıştır.

Ancak bu sefer de İsrail ABD ile Rusya’yı dengeleme siyasetini uygulama imkanını yitirdi, zira Suriye’de ağırlık Rusya’ya geçti. Bu, Rusya’nın İsrail’in de hareket alanını kaplama ihtimaline işaret etti.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İflas eden tüccar, eski defterleri karıştırırmış 27 Şubat 2019 | 3.623 Okunma Fransa’da Yahudi düşmanlığı 22 Şubat 2019 | 305 Okunma ABD’de Amerikan tipi darbe 20 Şubat 2019 | 2.506 Okunma ABD-Rusya: denetimli gerginlik 15 Şubat 2019 | 4.250 Okunma Oyun kötüyse, rol kapmaya çalışan çok olur 13 Şubat 2019 | 1.580 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar