Trudeau Brüksel’e gitmeyince, AB nereye gidecek?

Kanada ile AB arasında Kapsamlı Ekonomi ve Ticaret Anlaşması (CETA), dün Brüksel’de yapılacak törenle imzalanacaktı. Ancak AB tarafından gelen itirazlar nedeniyle Kanada Başbakanı Trudeau, Brüksel ziyaretini iptal...

Kanada ile AB arasında Kapsamlı Ekonomi ve Ticaret Anlaşması (CETA), dün Brüksel’de yapılacak törenle imzalanacaktı. Ancak AB tarafından gelen itirazlar nedeniyle Kanada Başbakanı Trudeau, Brüksel ziyaretini iptal etti.

Taraflar arasındaki müzakereler 2009-2014 yılları arasında ve gizli olarak sürdürüldü. Söz konusu gizliliğin nedenleri tam olarak bilinemese de muhtemelen bu durum ABD-AB arasında imzalanması yılan hikayesine dönen TTIP anlaşması ile ilgili. Yorumlara göre CETA AB’nin direndiği TTIP anlaşmasını arka kapıdan hayata geçirmeye yönelik bir düzenleme.

Anlaşma, 300 sayfalık ana metin ve 1300 sayfalık eklerden oluşuyor. Anlaşmada, taraflar arasındaki ticarette gümrük vergilerinin % 98 oranında düşürülmesini, karşılıklı yatırım kolaylıklarını, yatırımcıların serbest dolaşımını, vize kolaylıklarını ve benzeri ticaret-yatırım serbestisini sağlayacak hükümler bulunuyor. Özü itibarıyla sanayi ve hizmet kesimleri arasındaki ilişkileri geliştirmeyi öngören anlaşma, “yeni nesil” ekonomik anlaşma olarak tanımlanıyor.

Anlaşma metninde en belirsiz olan kısım ise taraflar arasında bir anlaşmazlık çıktığında, bunun nerede çözüme kavuşacağı ile ilgili.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İflas eden tüccar, eski defterleri karıştırırmış 27 Şubat 2019 | 3.625 Okunma Fransa’da Yahudi düşmanlığı 22 Şubat 2019 | 305 Okunma ABD’de Amerikan tipi darbe 20 Şubat 2019 | 2.507 Okunma ABD-Rusya: denetimli gerginlik 15 Şubat 2019 | 4.253 Okunma Oyun kötüyse, rol kapmaya çalışan çok olur 13 Şubat 2019 | 1.583 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar