Suudi Arabistan’ın gizli belgeleri

Wikileaks, bu sefer de Suudi Arabistan’ın gizli görüşmelerini yayınladı. Yayınlanan tüm belgeler, Suudilerin görüşmelerini ne zaman yaptıklarını belirtmiyor, bazılarınınki belli; demek ki bu o kadar...

Wikileaks, bu sefer de Suudi Arabistan’ın gizli görüşmelerini yayınladı. Yayınlanan tüm belgeler, Suudilerin görüşmelerini ne zaman yaptıklarını belirtmiyor, bazılarınınki belli; demek ki bu o kadar önemli değil. Yani kritik olan neyin ne zaman söylendiği ya da yapıldığı değil, yapılmış olması.

Gizli görüşme olarak yayınlanan belgeler, kabaca belirtmek gerekirse Suudi Arabistan-ABD ilişkilerini sorgulamayı gerektirecek bir içeriğe sahip. İddialara göre, ABD, İran’ı kazanmak, bu ülkeyi sisteme çekmek için nükleer çalışmaları bir zemin olarak kullanıyor ve bu zemin üzerinden uzlaşma yolu arıyor. Bu tutumun arkasında ABD’nin İran’ı Rusya’dan uzaklaştırma beklentisi olduğunu da ayrıca vurgulamak gerekiyor.

Buraya kadarki kısımda şaşıracak bir durum yok; ABD bu girişimleri iddia edildiği gibi gizli falan yapmadı. Demek ki bu belgeler yoluyla ifşa edilen şey, ABD’nin İran ile yakınlaşma merakı değil. Ancak ifşa edilen, Ahmedinejad dönemi başlatılan bu girişimlerin aynı isimle devam etmemiş olması; ABD-İran flörtünün Ahmedinejad sonrası “resmi” nitelik almış olması. Yani dolaylı olarak ABD’nin İran cumhurbaşkanlığı seçimlerinde etki doğurduğu ima ediliyor; burası önemli.

Malumun ilanı

Belgeler, ABD’nin eski ve klasik müttefiklerini her koşulda desteklemediği gerçeğini ortaya koyuyor. Obama yönetiminin İsrail ve Suudi Arabistan konusunda diğer ABD yönetimlerinden çok farklı bir tavrı olduğu biliniyor. İsrail’i uzlaşmaz tavrı, Suudi Arabistan’ı da El-Kaide başta olmak üzere birçok İslami terör örgütüne yardım ettiği gerekçesiyle eleştiren bir politika uyguladı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İflas eden tüccar, eski defterleri karıştırırmış 27 Şubat 2019 | 3.625 Okunma Fransa’da Yahudi düşmanlığı 22 Şubat 2019 | 305 Okunma ABD’de Amerikan tipi darbe 20 Şubat 2019 | 2.507 Okunma ABD-Rusya: denetimli gerginlik 15 Şubat 2019 | 4.253 Okunma Oyun kötüyse, rol kapmaya çalışan çok olur 13 Şubat 2019 | 1.583 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar