Suriye’ye dokunan ABD, “masaya” egemen olma yolunda

Türkiye yeni bir döneme girdi, önümüzdeki günler hızla reformların ve değişimlerin yaşanacağı günlere işaret ediyor. Kabul etmek gerekir ki, ülke içinde atılan her adım, dış politikada da...

Türkiye yeni bir döneme girdi, önümüzdeki günler hızla reformların ve değişimlerin yaşanacağı günlere işaret ediyor. Kabul etmek gerekir ki, ülke içinde atılan her adım, dış politikada da etkilere sahip olacak. Bu noktada dikkatli olunması gereken konu, özellikle Suriye ve Irak gibi büyük sorunların Türkiye’yi değil, Türkiye’nin bu sorunları yönetebilme kapasitesinin geliştirmesi.

Suriye rejimiyle muhalifler arasında varılan bir uzlaşı var. O da bazı kentlerin sosyolojik yapılarının da değiştirilmesi anlamına gelen zorunlu iç göç. Çatışmalar kısmen durduktan sonra insanlar yerlerinden ediliyorlar.

Sorunun bir boyutu, bundan sonra her bir şehir ve bölgenin bundan sonra etnik-mezhepsel özellikleriyle anılacak alması. “Madem bir arada yaşanamıyor, o zaman ayıralım” dendiğinde ortaya Hindistan meselesi çıkıyor. Bilindiği gibi 2.Dünya Savaşı sonrasında Hindistan yarımadası Pakistan, Hindistan ve Bangladeş olarak üç etnik-dini ülkeye bölünmüş, ayrıca “denetimli gerilim” gerektiğinde devreye girebilecek “ Keşmir gibi sorun adacıkları da bırakılmıştı.  Sonra SSCB zımnen Hindistan’la, ABD ve Birleşik Krallık da alenen Pakistan’la ittifak kurmuşlardı.

Mübadele= zorla yerinden etme

Şehirlerin tahliyesi meselesi, aslında insanlığa karşı suçlara sürekli yenilerinin eklenmesi anlamına geliyor. Ancak ortada bir sorun var ki, o da tahliyelerin aslında yapılamaması.

İblid’den Halep’e gidecek olan konvoylardan birinde, kontrol noktasında duran bir otobüse bombalı saldırı yapıldı. Aralarında cips, çikolata gibi yiyecekler almaya çalışan çocukların da bulunduğu bu saldırıda şu ana kadar 128 kişi öldü, bunların 70 kadarı çocuk. Muhalifler ile yardım görevlilerinden insanlar da hayatını kaybetti.

Saldırının kimin tarafından gerçekleştirildiğinin bilinemediği açıklandı. Saldırı, adeta hazır bir araya toplanmış sivilleri nasıl bertaraf eder ve Halep’e ulaşmalarına engel oluruz mealindeki bir soruya verilen yanıt gibi gözüküyor. Ayrıca kimin yaptığının bilinememesi de pek mümkün değil. Eğer bu bir DEAŞ saldırısı olsaydı, Esad rejimi açıklamaktan hiç imtina etmezdi. Eğer Muhalifler olsaydı, yine Esad bunu sevinçle açıklardı. İhtimaller arasında kala kala kimlerin kaldığı belli. Dolayısıyla bilinmeze sevk etmek makul.

İnsanları tahliye sırasında katletmek, Muhaliflerle rejim arasındaki “mübadele” anlaşmasını tartışmaya açma amacı da taşıyor gibi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İflas eden tüccar, eski defterleri karıştırırmış 27 Şubat 2019 | 3.625 Okunma Fransa’da Yahudi düşmanlığı 22 Şubat 2019 | 305 Okunma ABD’de Amerikan tipi darbe 20 Şubat 2019 | 2.507 Okunma ABD-Rusya: denetimli gerginlik 15 Şubat 2019 | 4.253 Okunma Oyun kötüyse, rol kapmaya çalışan çok olur 13 Şubat 2019 | 1.583 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar