Suriye’de geçiş hükümeti

Esad’ın Rusya resmi haber ajansına verdiği bilgiler, Suriye’nin geleceğine dair bazı ipuçları taşıyor. Esad’a göre şeffaf, düzgün ve düzenli seçimler yapılana kadar üçlü...

Esad’ın Rusya resmi haber ajansına verdiği bilgiler, Suriye’nin geleceğine dair bazı ipuçları taşıyor. Esad’a göre şeffaf, düzgün ve düzenli seçimler yapılana kadar üçlü yapıda bir hükümet kurulabilirmiş. Bu geçiş hükümetinde rejim güçleri, muhalif güçler ve bağımsız güçler yer alacakmış. Kendisi ise muhtemelen devlet başkanı olarak bu hükümeti seçimlere taşıyacak kişi olacak ama bu konuda bilgi vermemiş.

Öncelikle belirtmek gerekir ki, öngörülen hükümette yer alacak taraflar “güç” olarak tanımlandığı sürece herhangi bir siyasi yapının bir ülkeyi temiz, adil, şeffaf bir seçime götürme ihtimaline şüpheyle bakmak gerekir. Ayrıca, tek sorun üçlü koalisyon denebilecek bu hükümetteki taraflara güç denmesi değil; her birinin niteliği de sorunlu.

İç savaşta, milyonlarca kişinin evini terk etmesinde ve hatta ülkenin bir anlamda Rusya işgaline açık hale getirilmesinde rol oynayan kişiler, rejim güçleri kontenjanından hükümette yer alacaklarsa, buradan istikrarlı bir gelecek tasarımı yapmak zor olabilir. Öte yandan bugün Cenevre’deki müzakerelere katılan muhalif güçlerin de tüm muhalifleri temsil etmediği biliniyor.

Üçlü yapı sorunu

Esad güçleri ile muhalif güçler, Cenevre’de anlaşmaya varsalar bile bunlardan oluşacak bir hükümet içinde “kavga” çıkmayacağının ya bu grupların temsil gücünü ifade edeceklerinin bir garantisi bulunmuyor.

Tüm bu noktalara rağmen, esas sorunlu ifadenin hükümeti kuracak taraflardan birisinin bağımsız güçler olacağının belirtilmesidir. Bu bağımsız güçlerden tam olarak hangi kesimlerin kast edildiği açık değil. Ancak anlaşıldığı kadarıyla iç savaş sırasındaki mücadelelerde Esad rejimi lehine işler yapan gruplar kast ediliyor. Diğer bir ifadeyle eğer PYD kast ediliyor ise bu gücün pek de bağımsız olarak tanımlanması kolay olmayabilir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İflas eden tüccar, eski defterleri karıştırırmış 27 Şubat 2019 | 3.623 Okunma Fransa’da Yahudi düşmanlığı 22 Şubat 2019 | 305 Okunma ABD’de Amerikan tipi darbe 20 Şubat 2019 | 2.506 Okunma ABD-Rusya: denetimli gerginlik 15 Şubat 2019 | 4.250 Okunma Oyun kötüyse, rol kapmaya çalışan çok olur 13 Şubat 2019 | 1.579 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar